10-те най-красиви пустини в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те най-красиви пустини в света
Автор: Peika.bg
10-те най-красиви пустини в света

Понякога си мечтаем за топло време.

Е, може би не колкото е в пустинята.

Но ето ги и нашите фаворити в категорията най-красиви пустини на света:

Атакама, Чили

9092

Пустинята Атакама е разположена в Чили между океана и планинската верига на Андите. Пейзажът е доста вулканичен, с многобройни кратери, разположени на близо 6000 метра надморска височина, с тюркоазени гейзери и лагуни. А в нея се намира и онази огромна ръка, излизаща от пясъците, за която ви разказахме.

Бялата пустиня, Египет

10250

Простираща се върху 60 километра дължина, в сърцето на Либийската пустиня в Египет, Бялата пустиня изненадва със своите забележителни варовикови образувания. Изваяни от вятъра, втвърдяванията приемат причудливи форми.

Гоби, Монголия

10251

Между Северен Китай и Южна Монголия се разполага пустинята Гоби. Някога част от Пътя на коприната, тази пустиня е покрита главно с камъни. Климатът е много суров – температурите достигат 38° през лятото и -25° през зимата.

Мохаве, САЩ

8826

Пустинята Мохаве, в Калифорния и отчасти в Невада и Аризона, заема повърхност от над 40 000 кв.км. Пейзажът е доста планински, с обширни каменисти равнини. Една от най-горещите точки на тази пустиня е Долината на смъртта.

Намиб, Намибия

10258

Пустинята Намиб в Намибия се смята за най-старата пустиня на света. Там се намират едни от най-високите пясъчни дюни на планетата, сред които Сосусвлей, достигащи над 300 метра.

Сахара

10257

Сахара се разпростира върху десет държави, сред които Мароко, Мавритания, Чад и Судан. Обширните пясъчни площи се редуват с каменисти планини. Това е един от най-сухите региони на планетата.

Синайската пустиня

10254

Обгърната от Червено море, Синайската пустиня придобива свещено измерение заради връх Синай, почитан от християните, юдеите и мюсюлманите. От тази каменна пустиня се издигат розови планински масиви до над 2000 метра.

Такламакан, Китай

10252

Много негостоприемната пустиня Такламакан се намира в Централна Азия и се разпростира главно върху китайската провинция Синдзян. Климатът в пустинята е континентален с голяма годишна температурна амплитуда.

Тар, Индия

10255

Пустинята Тар или Голямата индийска пустиня заема голяма част от щата Раджастан в Индия. Със своите 200 000 км² тя влиза в топ 10 на най-обширните пустини. Лишена от дюни, тази пустиня наброява множество градове като Биканер и Джайсалмер.

Вади Рум, Йордания

10256

В Йордания, Вади Рум предлага едно от най-вълнуващите зрелища с каньоните си, с естествените си сводове и с пещерите си.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин