10-те най-красиви рибарски градчета по света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те най-красиви рибарски градчета по света
Автор: Мария Ангелова

Рибарските градчета понякога не миришат на маргаритки. Всъщност никога не миришат на маргаритки, освен ако вятърът не духа в обратна посока. Обаче са едни от най-автентичните места, които можете да посетите във всяка една държава. Дори и туризмът да се опитва да ги обсеби, рибарите много-много не се интересуват от това и продължават всяка сутрин да излизат със своите лодки преди изгрев. Животът там си тече независимо и въпреки вас.

Ето и кои според нас са 10-те най-красиви рибарски градчета и селца, които можете да посетите.

Моникендам

Моникендам е малко рибарско градче, което в миналото на Холандия е било голяма работа, защото се е намирало в залива Зайдерзей. През 20-ти век обаче заливът е преграден и постепенно се превръща в езерото Ейсел, а градчето вече не е толкова важно. Но пък е ужасно симпатично, дори и през зимата, а рибарските лодки са поръбили пристанището. Намира се на около 15 км от центъра на Амстердам.

Панормос

Малкото рибарско селце Панормос е въплъщение на всичко това, което бихте очаквали от гръцко рибарско селце – тесни, калдъръмени улички, таверни, в които сервират невероятна, прясно уловена риба и спокоен живот. Намира се на около 20 км от Ретимнон, почти в центъра на остров Крит, и е идеална отправна точка за екскурзии по острова.

Есауира

Мароко има с какво да се похвали, когато става въпрос за традиции в рибарството. Есауира е обичан от много европейци град, в който можете да отдъхнете на плажа, а след това да се разходите до рибния пазар, където всичко е уловено на същия ден. Пристанището на града е толкова претрупано с лодки, че изглеждат сякаш са нахвърляни една върху друга.

Ситжес

Ситжес е само на 35 км от Барселона и тук със сигурност ще си оближете пръстите в крайбрежните ресторанти. Местната кухня включва много ястия от менюто на каталунските моряци, като задушена сепия с картофи и чеснов сос, пълнени чушки с треска и паеля с морски дарове.

Торба

Едва ли очаквате само на 8 км от Бодрум да попаднете на такова рибарско селце, при това с колоритното име Торба. Крайбрежните води гъмжат от лаврак, а по склоновете над къщите растат маслинови дръвчета. Идилия и половина, далеч от понякога прекаленото оживление на Бодрум.

Ха Лонг Бей

Скалите и малките островчета в Ха Лонг Бей, сякаш нахвърляни от някой великан във водата, могат да изглеждат страховито в мъгла, но при хубаво време са истинска наслада за окото. В тази защитена от ЮНЕСКО местност във Виетнам можете да видите плаващи над вълните четири рибарски селища, които се състоят само от по няколко къщи. Местните рибари ловят тук близо 200 вида риба и над 400 вида миди.

Портофино

Портофино е основан като рибарско селце още по времето на римляните. Но най-вероятно изобщо няма да се сетите за това, когато пристигнете тук, защото многоцветните къщи, накацали по скалите над лигурския бряг, ще ви накарат да загубите ума и дума.

Сан Мартин де лос Андес

Ако ви се хапва планинска риба, при това от Андите, при това от езерото Лакар, рибарското градче Сан Мартин де лос Андес е най-добрият ви аржентински избор. Градът е заобиколен от планински възвишения, от които можете да го видите отвисоко.

Марсашлок

Ако имате сили да станете рано в неделя (знаем, че сте на почивка, но обещаваме, че си заслужава), отидете до малтийското рибарско градче Марсашлок (Marsaxlokk, стига се за около половин час от столицата Валета с автобус 81). Край пристанището ще видите цялото разнообразие на улова край Малта, а в близките ресторантчета можете да опитате съвсем пресни морски дарове, сготвени с пресни подправки.

Менемша

На остров Мартас Винярд, щата Масачузетс, САЩ, има едно селце, в което няма Макдоналдс. Магазинчетата са свързани с къщите на стопаните и с кейовете, където рибарските лодки разтоварват рибата. Менемша е снимачна площадка на филма на Спилбърг „Челюсти“, а по традиция всяка вечер местните хора и туристите се събират на брега и аплодират шумно, когато слънцето залезе. 

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин