10 ястия от мексиканската кухня, които не бива да пропускате - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 ястия от мексиканската кухня, които не бива да пропускате
Автор: Вероника Иванова
10 ястия от мексиканската кухня, които не бива да пропускате

Мексико е предпочитана туристическа дестинация от мнозина, когато става въпрос за плаж и море.

Освен със слънчевите плажове, обаче, страната привлича и с неустоимите си кулинарни специалитети. В случай, че сте попаднали в тази интересна страна за малко по дълго време, няма как да не сте се натъкнали на меню с традиционна местна кухня. И понеже сигурно дълго ще се лутате из него, то ние ви предлагаме кратко описание на мексиканските ястия, които действително си струва да бъдат опитани. Ето ги и тях:

1. Чилакилес (Chilaquiles)

Това ястие е много популярно и обикновено местните закусват с него. Представлява леко запържени царевични питки, нарязани на четвъртинки и гарнирани със зелена или червена салата (имайте предвид, че местните специалитети в повечето случаи са доста пикантни – в този случай червената салата е люта). Често върху ястието се добавят пържени яйца и пиле, а също сирене и сметана. Освен това в него винаги присъства боб – обикновено на пюре.

2. Посоле (Pozole)

Това е вид супа, като интересен факт е, че според антрополозите някога е била използвана като част от ритуални жертвоприношения. Днес тази супа се предлага почти във всички местни заведения в различни варианти – с пиле, със свинско или вегетарианска. Любопитното е, че за направата и се използват много различни билки и подправки, а също и царевица. Освен това, за да придобие характерният си вкус се вари дълги часове – понякога дори цяла нощ. Сервира се с репички, лук, маруля и обикновено се поръсва с лют червен пипер.

3. Такос ал пастор (Tacos al pastor)

Това е най-популярната разновидност на такос, като се смята, че датира от 20-те и 30-те години на 20 век, когато в страната пристигат голям брой ливански и сирийски емигранти. В превод “al pastor” означава “по овчарски”, а приготвянето му става като се нарязват тънки ивици свинско, пекат се на шиш, след което се поставят върху царевична тортила питка и се добавят лук, листа от кориандър и ананас.

10 ястия от мексиканската кухня, които не бива да пропускате

4. Тостадас (Tostadas)

За направата на това ястие се използват остарели питки тортила, които се запържват до хрупкавост, след което се сервират според вкуса – с пюре от черен боб, сирене, варено месо, морски дарове и др.

5. Чилес ен ногада (Chiles en nogada)

Това е едно традиционно ястие, което се приготвя на националният празник на страната – 16 септември. То се явява и символ на страната, тъй като цветовете му съответстват на тези от знамето на Мексико – зелени чушки, бял сос и червени зърна от нар. Според местните Чилес ен ногада произхожда от град Пуебла, където е било сервирано за пръв път на Дон Аугустин де Итурбид – освободител и бъдещ император на Мексико. За да се приготви това ястие, чушките се пълнят с нарязано месо, плодове и подправки, след което се заливат със сос от сирене, мляко, орехи и бадеми. Накрая всичко това се поръсва със зърна от нар.

6. Елоте (Elote)

Това е най-обикновена царевица на кочан, която се сварява или изпича и се сервира на шишче. Продава се на почти всеки ъгъл в Мексико, като обикновено се поръсва обилно със сол, лют червен пипер, лайм, масло, сирене, майонеза и сметана. В случай, че не обичате някое от гореизброените е най-добре да кажете това предварително.

10 ястия от мексиканската кухня, които не бива да пропускате

7. Енчиладас (Enchiladas)

Това ястие произхожда още от времето на маите, когато са се ядели тортила питки, увити около дребни риби. В наши дни освен риба се добавят и месо, сирене, морски дарове, зеленчуци, боб. Освен това, пълнените тортили се поръсват с чили сос и така се превръщат в перфектната закуска.

8. Моле (Mole)

Представлява гъст мексикански сос, който включва в себе си над 20 различни съставки, от които една или няколко са различни видове люти чушки. Най-известната разновидност на този сос може би е селското (poblano), което има цвят на ръжда и обикновено се сервира с пуйка или пиле.

9. Гуакамоле (Guacamole)

Гуакамолето отново представлява традиционен сос, който може би е и най-популярното мексиканско ястие. Съществува още от времето на ацтеките, а за да бъде приготвено са необходими пюре от авокадо, лук, домати, лимонов сок и люти чушки. Обикновено се сервира с чипс или като гарнитура.

10 ястия от мексиканската кухня, които не бива да пропускате

10.Тамалес (Tamales)

Това ястие се е консумирало още от племената на инките, ацтеките и маите, които се нуждаели от висококалорична храна преди да влязат в битка. Приготвя се от царевично тесто, което се вари или готви на пара, а след това се обвива в листо – в наши дни най-често това е царевично листо, което се отстранява преди ядене.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин