12 бързи факта за наклонената кула в Пиза - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 бързи факта за наклонената кула в Пиза
Автор: Peika.bg
12 бързи факта за наклонената кула в Пиза

Ако сте посещавали наклонената кула в Пиза, ще трябва да си признаете, че имате поне една снимка (ако не и десетки), на която геройски я „придържате“ да не падне - я с ръка, я с крак, я по други неконвенционални начини. Героизмът на туристите изглежда чисто и просто неизчерпаем, но много от тях дори не знаят какво точно подпират. Ето ви няколко бързи любопитни факта за кулата, за да сте добре подготвени, ако някой се опита да ви метне с колко точно градуса е наклонена или колко години е строена.

1. Кулата в Пиза не е най-наклонената постройка в света – кулата на църквата в село Зуурусен в Германия я надминава с 1,22 градуса. Има и други по-наклонени сгради в света, но техният наклон е резултат от преднамерено архитектурно решение, като например Капитал Гейт в Абу Даби.

2. Досега над 250 души са паднали от кулата по различни причини.

4068

3. Кулата всъщност е камбанария към катедралата в Пиза (нищо чудно изобщо да не сте забелязали, че тук има катедрала).

4. От 1990 до 2001 г. кулата е затворена за посещение от туристи, тъй като се е смятало, че може да падне. След реставрация, наклонът й е намален от 5,5 на 3,97 градуса и според специалисти тя е спасена за поне 300 години напред.

5. Кулата се накланя, тъй като е построена върху нестабилна основа от пясък и глина, на брега на река.

4067

6. Най-голяма опасност кулата да се срути е имало при опитите за нейното изправяне. През 1995 г. специалисти замразяват почвата около основата й с течен азот и изкопават намиращите се там камъни, които е трябвало да бъдат заменени с железни пръти. Това, което инженерите не са знаели, е, че камъните, които са махнали, са част от основата на кулата. В резултат на това за една нощ тя се наклонила толкова, колкото би се наклонила за две години. Това довело до преосмисляне и пълна промяна на спасителния план.

7. Стените в основата на кулата са дебели над 4 м.

8. Кулата не е единствената постройка в Пиза, която е наклонена. Такива са и камбанариите на катедралите Сан Микеле дей Скалци и Сан Никола.

9. Кулата е строена в продължение на 177 години, на три етапа.

10. Кулата в Пиза има седем камбани, чиито тонове съответстват на седемте основни ноти.

4065

11. Основата на гробището Кампо Санто се състои от пръст, която е донесена с 53 кораба от хълма Голгота в Ерусалим.

12. За първи път кулата се накланя през 1178 г., когато са издигнати два етажа. След това следващите етажи са построени под наклон, за да се компенсира потъването. Така се оказва, че кулата е не само наклонена, но и крива!

Информация за посещение на кулата в Пиза можете да откриете тук.

Прочетете още за забележителностите в Тоскана.

Ако вече ви се ходи в Пиза, вижте и най-добрите екскурзии до Пиза.

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин