12 интересни факта за Казабланка - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 интересни факта за Казабланка
Автор: Елена Исаева

Казабланка не е само известният и толкова любим на поколения хора филм, с участието на Ингрид Бергман и Хъмфри Богарт. Казабланка е и град – мегаполис в западната част на Мароко, на самия Атлантически океан. Това освен, че е един от най – големите градове в страната, той е и най – развитият социално и икономически.

В статията ще ви представя някои доста интересни факти за Казабланка, която става известна именно благодарение на едноименния филм, който, ако не сте гледали горещо ви препоръчвам да го направите и то още сега, разбира се след като прочетете статията.

12 интересни факта за Казабланка
Снимка: pixabay.com

1.Казабланка е най – голямото пристанище на Мароко.

2.Видът на града е по – близък до Марсилия например, отколкото до другите марокански градове.

3.Районът, в който днес е разположен град Казабланка се предполага, че е бил населен още през 7 век от берберите.

4.Името „Казабланка“ или „Касабланка“ от арабски език означава „бяла къща“.

5.През Втората Световна война в града се провежда известната историческа „Конеференция в Казабланка“, на която се взимат важни решения за хода на войната.

12 интересни факта за Казабланка
Снимка: pixabay.com

6.Няма как да не спомена и най-известната забележителност в Казабланка. Това е джамията „Хасан II“, която е най-голямата модерна джамия в целия ислямски свят. Тя отстъпва по големина, както изисква разбира се канонът, само на древната Масджид ал-Харам в град Мека. Джамията „Хасан II“ е строена от 1986 до 1993 г. от краля на Мароко в чест на баща му Хасан II по проект на видния френски архитект Мишел Пинсо. Вътрешността ѝ е наистина огромна и побира до 25 000 вярващи. Минарето ѝ е високо цели 210 метра. В джамията влизането на немюсюлмани е доста ограничено, но се допуска за туристи на групи, по няколко пъти дневно, извън тях, посещението на джамията понякога е възможно срещу определен „бакшиш“.

7.Джамията държи и друг рекорд – за най – високо минаре в света.

8.Друга забележителеност, която не бива да пропускате, когато сте на посещение в Казабланка е фарът на града. Той е висок цели 45 метра и е издигнат през 1905 г., като сянката му се вижда на повечето крайбрежните плажове и заведения.

9.По време на Втората Световна война, град Казабланка става едно от трите основни места на кацане на войските на антихитлеристката коалиция  в Северна Африка.

10.Като население Казабланка е два пъти по – голяма от столицата на Мароко – Рабат.

11.Пристанище на града е едно от най-големите изкуствени пристанища на света.

12.Интересен факт за филма „Казабланка“ е, че сцениарият дори не е бил довършен, когато започват снимките.

Казабланка и Мароко като цяло, са места, които не бива да пропускате, когато правите списък с мечтани пътешествия. Град Казабланка носи много интересен романтичен дух, има прекрасен чар и атмосфера, които ще ви очароват. Въпреки, че градът всяка година се посещава от хиляди туристи, не забравяйте да спазвате правилата на страната, както и да се информирате предварително за условията за пътуване до Мароко.

Казабланка е кътче от Африка, което ще остане завинаги в сърцата ви, за това подарете си това удоволствие при първа възможност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин