12 неща, които да правите при всяко пътуване - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 неща, които да правите при всяко пътуване
12 неща, които да правите при всяко пътуване
Снимка: pixolga

Задължителните неща за едно пътуване обикновено са добро настроение и приключенски дух.


Към тях обаче може да добавим и списък на препоръчителни неща, които ще ви потопят по-бързо в новото място и ще ви накарат да се почувствате като истински търсач и изследовател. Събрахме 12 неща, които ще са ви от полза при всяко пътуване и спокойно може да ги превърнете в навик.

Общувайте с местните
Независимо дали сте на другия край на света или пък обикаляте съседните градове, завържете разговор с местните - в бара, в ресторанта, на улицата, няма значение. Човек никога не знае каква ценна вътрешна информация може да изскочи.

Излезте извън утъпканата пътека
Да си почивате в хотела/резорт-а/спа-то и набързо да посетите топ туристическите места може да ви се стори твърде изкушаващо.

40907

Но предизвикайте себе си да направите нещо ново, нещо извън до болка познатия маршрут и начин. Само се постарайте да е безопасно. За целта може да се допитате до местните или да проучите предварително алтернативните места и забавления.

Качете се на градски транспорт
Наистина няма по-добър начин да се потопите в един град от това да се качите на градски транспорт. Така се усеща пулса на града, срещат се нови хора, опознават се квартали и още какво ли не. Просто пазете личните си вещи.

40909

Документирайте подробностите
Водете си дневник, правете снимки, разказвайте. Опитайте се да запазите детайлитите - малки или големи, както и усещането, колкото се може по-дълго.

40910

Хапнете нещо препоръчано
Повечето хора се доверяват на всевъзможни приложения и рейтинги да изберат мястото, на което да опитат местната кухня. Ние ти препоръчваме да се допиташ до някой местен, който със сигурност ще ти покаже място, в което няма да срещнеш гугъл търсачи.

Купете сувенири (отвсякъде другаде, но не и от магазините за сувенири)
Оставете познатите сувенири и капанчета за туристи. Вместо това отидете на пазара и намерете нещо, което ще цените и пазите с години, напомняйки ви за вашето приключение.

40912

Отидете на екскурзия
Ако пътуването ви включва само една дестинация или град, то не пропускайте възможността да си организирате еднодневна разходка до някое очарователно местенце. Често духа и магията се усещат по-ясно в малките градчета, отколкото в големите мегаполиси.

40906

Научете езика
Е, не е нужно да рецитирате поезия, но няколко основни фрази винаги ще са ви от помощ, а и определено ще сгреете сърцата на местните и ще ги спечелите. Така че смело използвайте джобния речник.

Изследвайте квартала
Прекарайте един цял ден без планове, без времеви ограничения и опознайте квартала. Може да го направите пеша или с велосипед, за да сте максимално мобилни и да се спирате където и когато поискате. Опознавайки така квартала, за нула време ще се почувствате като местен.

Усетете нощния пулс на града
Направо атакувайте града през нощта, независимо дали си падате по нощния живот или не. Обикновено вечер енергията и пулса на градовете са по-различни, отколкото през деня. Облечете се и отидете на среща с този нов приятел - градът.

40911

Изгубете се
В наше време да се изгубиш си е голям лукс, благодарение на всички системи, навигации и смартфони. Но да се изгубиш е един от най-добрите начини да опознаеш едно място и да се натъкнеш на неочаквани неща. Позволете си този лукс поне за един следобед.

Мечка страх, мен - не
Предизвикайте себе си - яжте нещо ново, направете нещо, от което ви е страх, излезте за малко от зоната на комфорт. Вдигнете адреналина си, накарайте краката си да треперят, а дъхът ви да спира. Определено така ще научите много не само за мястото, но и за себе си.

40210

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин