13 см лед или с кънки по замръзналото езеро - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
13 см лед или с кънки по замръзналото езеро
Автор: Мария Ангелова

Най-забавната част от пързалянето с кънки е ледът. А пързалянето върху тънък лед придобива нов смисъл, когато се плъзнете върху холандското езеро Патерсволдсемеер (успяхте ли да го произнесете?).

Патерсволдсемеер (Paterswoldsemeer) е любимо на холандците място сред природата, южно от град Гронинген. През лятото там плуват, ловят риба и плават с лодки, а през зимата се превръща в огромна ледена пързалка на открито. От града можете да стигнете до езерото с кола или типично по холандски – с колело. Важното е да сте метнали кънките през рамо.

Всъщност е трудно да планирате пътуване до Холандия и Патерсволдсемеер, ако искате непременно да карате кънки там. Времето трябва да е мразовито в продължение на повече от седмица, за да се образува достатъчно дебел лед, а има години, в които водата изобщо не замръзва. Понякога пък ледът е устойчив само за малък брой кънкьори. Най-общо местните власти казват, че върху езерото трябва да се образува поне 13 см лед, за да е безопасно отгоре да се пързалят всички желаещи.

Ако имате късмет с времето обаче, преживяването е неповторимо – да карате кънки по пързалка, която сякаш стига до самия хоризонт (със своите над 200 хектара площ). При това пейзажът около вас се различава от това, което обикновено виждате на градските пързалки (сгради и реклами), и вместо това усещате истинската свобода на откритото пространство. И имате достатъчно място за свободна програма - пируети, аксели или просто падане на леда.

Полезна информация: Най-лесно можете да стигнете до Гронинген с влак – от Амстердам (включително и директен влак от летището), Ротердам или Утрехт. Оттам – с кола или колело. Имайте предвид, че на самото езеро няма откъде да вземете кънки под наем.

Най-добро време за посещение е между декември и февруари, но трябва да следите прогнозата за времето. Ако езерото не е замръзнало, можете да отидете на пързалката „Кардинге” в Гронинген, която е дълга 400 м.

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин