13 умни съвета от професионални пътешественици - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
13 умни съвета от професионални пътешественици
Автор: Мария Ангелова
13 умни съвета от професионални пътешественици

Не питай баба си за съвети за пътуване, а този, който има повече пропътувани километри зад гърба си от разстоянието от Земята до Луната. Следващите съвети са дадени от пилоти, стюардеси, служители в туристически агенции – хора с много опит в пътуването и много интересни съвети за споделяне.

1. Носете по-малко багаж

Пътуването само с ръчен багаж трябва да бъде вашата цел. Наистина ли имате нужда от ютия и 4 чифта обувки на токчета? Ако носите по-малко багаж, ще пътувате по-евтино (няма да имате такси за чекиран багаж в самолетите), по-бързо (няма да чакате на лентата за багаж на летището) и по-лесно (няма да се налага да мъкнете огромен, тежък куфар).

2. Оставете пътеводителите вкъщи

Вместо да мъкнете тежки пътеводители, направете копие на страниците, които са ви нужни. Или съберете всичката нужна ви информация от интернет и я запаметете на телефона си (или принтирайте, ако ви е по-лесно).

3. Никога не избирайте опашката с деца

Ако има няколко опашки на гишето за сигурност на летището, избягвайте тази с деца. Изберете тази с костюмарите с куфарчета и със сигурност ще минете по-бързо.

4. Не носете джапанки в самолет

В твърде слабо вероятния случай на катастрофа или евакуация, ще ви се иска да сте със затворени обувки, които да предпазят краката ви от топлината или остри предмети.

5. Научете няколко фрази на местния език

Научете няколко фрази на местния език, които смятате, че ще са ви необходими, и не се страхувайте да ги използвайте. Дори и няколко думи са способни да направят чудеса и да разтопят ледовете при запознанство с местнит хора.

6. Дръжте си устата затворена

Ако сте в държава, където водата от водопровода не е годна за пиене, дръжте устата си затворена, докато се къпете.

7. Зарежете приятелите си

Пътуването соло може и да изглежда страшно на пръв поглед, но щом веднъж се престрашите, може би ще откриете нови приятели (хора, на които не бихте обърнали внимание, ако сте в компанията на познати), нови места и нови преживявания. Прочетете още съвети за пътуване соло.

8. Носете си тапи за уши

Ако тишината е злато, тапите за уши струват колкото теглото си в платина. Вземете веднъж тапите за уши и никога повече няма да тръгвате на път без тях.

9. Разберете, че може би ви разбират

Фактът, че някой е от Франция, не означава, че няма вероятност да разбере какво говорите на български. Най-малкото избягвайте грубостите и коментарите по адрес на седящ наблизо човек.

10. Не бързайте

Това е като в живота – важното е пътуването. Не бързайте да пристигнете на всяка цена и възможно най-скоро, а се насладете на процеса на пътуване.

11. Понякога изберете трудния начин

Колкото по-голямо предизвикателство си поставите, толкова по-добре ще се чувствате накрая. Да шофирате до Казахстан е приключение, да кацнете със самолет е просто екскурзия.

12. Просто действайте

Ако имате желание да пътувате, просто хванете пътя. Ако си имате мечтана дестинация, започнете да спестявате по малко и отидете. Не отлагайте до безкрайност, за да не съжалявате по-късно, когато няма да имате възможност или желание да пътувате. Прочетете кои са най-честите (и неоснователни) оправдания да не пътувате.

13. Скрийте пътеводителя си

Ако искате да попитате за посоката, но хората постоянно ви подминават, скрийте пътеводителя и картите си. Така шансовете ви ще се увеличат.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин