15 обекта в Родопите, за които малцина са чували - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Автор: Peika.bg
15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Снимка: wikipedia.org

През последните годините Родопите се превърнаха в любима дестинация на пътешествениците. Но не си мислете, че вече познавате планината дотолкова, че вече няма с какво да ви изненада.

Родопите не са само Триград, Широка лъка, Лещен, Ковачевица, Татул и Перперикон. Магичната планина пази много исторически обекти и природни забележителности, за които не сте и подозирали.

Открийте ги с наша помощ и се отправете на едно незабравимо пътешествие!

1. Мечешки водопад

Мечешкият водопад се намира в непосредствена близост до град Девин, в ляво от местността Лъката. Той е сгушен в края на девинската екопътека Струилица-Калето-Лъката. До водопада се стига като се премине мост, намиращ се в най-далечния край на пътеката. След това тя преминава между две постройки и се изкача в планината. В края ѝ ще видите Мечешния водопад.

2. Тракийски култов комплекс Ковил

Комплексът се намира северно от село Ковил (Община Крумовград, област Кърджали). Първият обект се намира до най-северните къщи на селото и се нарича Триножника. Оттам тръгва пътека, осеяна с множество водохранилища, водеща до централната част на комплекса. В южното подножие на хълма има останки от крепостна стена.

15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Снимка: wikipedia.org

3. Местност Сини вир

Местността Сини вир е разположена северно от село Ковачевица. Обградена е от непристъпни 300-метрови скали и е една от красивите природни забележителности в Западните Родопи. Обектът представлява уникална каскада от прагове и водопади по живописното ждрело на река Канина.

4. Екопътека Света Неделя

Екопътеката се намира в Родопите, близо до Златоград. Тя е дълга 12 км и може да се премине за около 3 часа. Общата ѝ денивелация е около 400 м. По пътеката има дървени табели, маркировката е синя на цвят. Началото ѝ е от Воденицата в Златоград, а крайната ѝ точка е връх Св. Неделя.

15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Снимка: wikipedia.org

5. Чаирски езера

Чаирските езера са разположени в защитен район в Западните Родопи, близо до с. Триград. Известен е с естествено образувалите се свлачищни езера, стари смърчови гори и ливади. Територията му се намира на 1400 м надморска височина. Според учени езерата са се образувани при топенето на ледници през ледниковия период.

6. Кемеров мост

Кемеровият мост се намира в Община Девин. Името му значи "сводообразен", а някои изследователи го наричат римски, понеже смятат, че датира от римско време. Той е едносводест, с дължина 30 метра. В основата си е изграден без хоросанова спойка. Представлявал е гранична линия между България и Турция до 1912 г. През Средновековието е бил свръзка на Тракийската низина със Солун.

15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Снимка: wikipedia.org

7. Крепост Патмос

Крепостта Патмос се намира в община Ардино, Южна България. Разположена на скалист полуостров, образуван на мястото на вливането на река Боровица в река Арда. Пешеходното разстояние от брега до крепостта е за около 20 минути.

8. Беловска базилика

Беловската базилика се намира на 1,5 км от село Голямо Белово и на 10 км от град Белово, в полите на Родопите и е една от най-добре запазените до днес раннохристиянски църкви в България. Данни за нея има от V век като духовен център в късноантичния и средовековен град Левка, където се е запазила непокътната до XVII век, разрушена при помохамеданчването на българите в тамошните села.

15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Снимка: wikipedia.org

9. Пещера Шаренка

Пещера Шаренка е пещера-музей, намираща се в мраморен масив в дълбок пролом, на около 2 км от град Мадан. Носи името на най-големия квартал в Мадан - Шаренка. Археолози са установили, че в пещерата е извършван рудодобив, била е обитавана още през бронзовата епоха (16-12 век пр.Хр.). До нея се стига по асфалтов път, а за любителите на пешеходния туризъм има планинска пътека с дължина около километър. В непосредствена близост до входа има изградена дървена беседка с чешма. В пещера Шаренка е възстановена експозиция от 10 восъчни фигури в естествен човешки ръст, огнище, оръдия на труда, както и съдове от бита.

10. Счупената планина

Счупената планина се намира близо до Момчилград. Образувала се е в края на XIX век. Представлява висок хълм, прекъснат в средата. Лявата му част е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 метра, а разликата във височината е около 80 метра. Това огромно свлачище е активирано от голямо количество валежи.

15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Снимка: wikipedia.org

11. Крепост Кривус

Средновековна крепост Кривус е построена през Х век, за да бъде защитаван районът край течението на река Арда в най-източните части на Родопи планина. Сравнително добре запазени са бойниците и входът към крепостта. Кривус се намира на възвишение, заобиколена от дълбоки пропасти, което я е правило много труднопревземаема.

12. Тракийско скално светилище Козия камък

Светилището се намира на 14 км северно от село Ковачевица. Високата около 30 метра скала преди хиляди години е служела като астрономическа обсерватория на древните тракийски племена беси. На върха могат да се видят множество издълбани в камъка кръгли отвори, представляващи проекция върху скалата на звездното небе. Съществуват издълбани улеи, свидетелстващи за това, че на мястото са се извършвали свещени ритуали. Върхът на скалното светилище разкрива панорамна гледка към Родопите, а на запад, в далечината, се извисяват върховете на Пирин.

15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Снимка: wikipedia.org

13. Крепост Асара

Крепостта Асара се намира в Родопите, западно от Крумовград и е построена през XI-XII век върху руините на праисторическо светилище. Според проучвания в този район са осъществени едни от първите опити за рудодобив. Предполага се, че крепостта е служила за охрана на рудниците. Частично запазена е източната кула на средновековната крепост. Крепост Асара се намира на връх, откъдето се открива гледка към Източните Родопи.

14. Мулдавски манастир "Св. Петка"

Манастирът е разположен близо до село Мулдава, на около 4 км от Асеновград. През Възраждането той е бил важно книжовно средище и е разполагал с богата библиотека с много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Към манастира е съществувало и килийно училище до 1888 г. Манастирът е основан по време на Второто българско царство - през XIV век.

15. Връх Свобода 

Връх Свобода, още известен като Момчил, e висок 1915 м. Туристическият маршрут до него започва от центъра на село Давидково. Според легендата на върха е погребан Момчил войвода - един от първите, който оказва организирана съпротива срещу османските поробители в Родопите. При хубаво време, преди изгрев слънце, може да се види Бяло море. На връха се намира и тракийско светилище от XI-VII век пр. Хр., което е сочено за най-голямото светилище на Дионисий.

15 обекта в Родопите, за които малцина са чували
Снимка: wikipedia.org

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин