15 ценни съвета при пътуване в Гърция - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 ценни съвета при пътуване в Гърция
Автор: Мая Джамбазова
15 ценни съвета при пътуване в Гърция

Гърция е една от най-посещаваните туристически дестинации. В нейните предели се намират и много археологически паметници.

Когато пътувате из южната ни съседка, трябва да знаете, че Северна Гърция е коренно различна от Южна. В северната част на страната климатът е като в България, но по-наюг е субтропичен.

Исторически българската държава е много свързана със северните територии на Гърция.

Събрахме в 15 важни подробности, които трябва да знаете, когато пътувате в тази страна:

1. Официалната валута в Гърция е еврото и това е така още от 2000 година. Затова, ако ви предложат от старите драхми някъде, не ги взимайте. В левове се плаща само по границите. Във вътрешността на страната приемат само евро.

2. На много места в Солун има безплатни тоалетни – в църквата „Св. Димитър“, при Бялата кула (до паметника на Александър Велики).

3. По бензиностанциите продават евтини кроасани, понякога на цена и по 0,50 €. Но може да опитате и така модерните сандвич-кроасани, продавани и у нас, които са на цена 2,50 €. Истински хит са пакетите мляно кафе, пак на спирките за гориво, които са на цени 1,50 €.

4. Кафето в Гърция е силно, независимо дали е джезве или от машина. Почти като италианското е, освежава бързо и едно-две са достатъчни за цял ден. Затова не прекалявайте с напитката, макар да е по 1-2 € за чаша.

5. В някои хотели хранят оскъдно, но в други обслужването е на ниво. Обикновено за закуска има шведска маса, като истински хит сред туристите са сервираните маслини „Каламата“ и сладките, традиционни най-вече за Кавала, но и за Солун. Опитайте ги!

15 ценни съвета при пътуване в Гърция

6. Гръцките градове са пренаселени и местните се придвижват не само с автомобили, но и на моторчета. Велосипедът не е добър вариант, защото от коли и хора няма място за каране.

7. Пазарите са изпъстрени с риба, калмари, октоподи, плодове и зеленчуци. На тях продават и много нашенци.

8. Малката бутилка минерална вода в супермаркетите е по около 0,30 €. т.е. цените на бутилираната вода са като при нас и не е нужно да се презапасявате.

9. Ако сте решили да си купувате цигари от Гърция, можете да вземете едва 3 кутии, като третата трябва да е отворена, защото иначе ще ви я конфискуват на границата. Такива са българските митнически изисквания.

10. В Гърция има много вкусни тестени изделия, които са по 0,50-0,60 € за брой и се продават в закусвалните по булеварди, улици и площади.

15 ценни съвета при пътуване в Гърция

11. Картичките обикновено са по 0,30 цента. Ако събирате или обичате да подарявате картички – Гърция е вашето място!

12. Такситата в Солун са синьо-бели. Приличат на полицейски коли, затова внимавайте на кого махате.

13. Понякога колите спират, когато се насъберат много пешеходци по светофарите, така че не винаги е нужно да се чака зелена светлина. Но все пак, пресичайте винаги с други минувачи.

14. Някои книжарници предлагат и сувенири, които са много красиви и често са местно производствокато керамика и порцелан, картички, магнити.

15. Местната кухня е много вкусна, като в различните региони има различни популярни ястия. По крайбрежието и островите се яде много риба, но също и калмари. Фетата, приготвена по различни начини или в салати, е характерна за планинските региони. Гръцката мусака е типична за вътрешността на страната. За Кавала са типични корабийките и сладкишите. Проучете кои са най-предпочитаните от местните рецепти, когато отивате в град или на остров, за да похапнете от ястията и така да направите престоя си още по-интересен и запомнящ се. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин