15 вида италианско кафе - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 вида италианско кафе
Автор: Peika.bg
15 вида италианско кафе
Снимка: pexels

Точно както ястията, италианските кафета също са разнообразни. Човек може сериозно да се загуби, когато отиде в италианско кафене. Ако кажете на служителя само една чаша кафе, моля, те ще ви погледнат с объркване. За да ви улесним с поръчката, ние изброяваме 15 вида италианско кафе.

Има още, разбира се. Не е нужно обаче да ги знаете всички. Поддържайте перфектен баланс – достатъчно, за да предизвикате изненадана усмивка на лицето на италианския бариста, докато го впечатлите със знанията си, но не прекалено, за да можете да им задавате въпроси за тяхната специалност.

1. Еспресо

Еспресото е най-разпространената от всички италиански кафе напитки. Това е малка (20 до 25 ml) порция силно кафе, сервирана в малка чаша. Тъй като това е най-основната форма, в менютата еспресото често е посочено като кафе. За да поръчате такова, можете просто да кажете un caffè.

2. Допио

Doppio е еспресо за много любители на кофеиновите напитки. Това е двойно еспресо – две редовни порции в една чаша. Идеално, ако имате нужда от интензивна порция за събуждане.

3. Капучино

Капучиното е световно известно и много познато, така че мнозина дори са забравили, че е италиански износ. Вероятно след еспресото е най-известното италианско кафе. Въпреки това – колкото и фантастични чаши капучино да сте изпили, трябва да опитате едно, когато посещавате Италия. Обикновено се състои от 1/3 еспресо, 1/3 варено мляко и 1/3 пяна. Тъй като е доста тежко като за напитка, италианците обикновено не го пият след хранене, както го правят с еспресото. Можете да го пиете като десерт след обяд ако разбира се ви харесва по този начин. Струва си да знаете, че капучиното се предлага в много вариации. В допълнение към класическия, можете да поръчате например cappuccino scuro (малко по-тъмен вариант с по-малко мляко) или cappuccino Chiaro (по-леко, с повече мляко).

4. Ристрето

Ристретото се състои от същото количество смляно кафе като еспресото, но половината от обичайното количество вода. Вкусът е по-концентриран и по-силен. Ристретото може да се нарече и caffè stretto.

5. Макиато

Ако еспресото е твърде силно за вас или просто предпочитате кафе с мляко, отколкото черно, макиато е добър вариант. Отново съдържа еспресо, но омекотено с няколко капки горещо мляко. Можете също да поискате macchiato caldo и ще го получите с горещо мляко, или macchiato freddo, така че да се добави студено мляко вместо топло. Ако обичате кафето да е малко пенливо, поръчайте macchiato con schiuma di latte – този вариант съдържа пяна от мляко.

6. Марокино

Създаден в Алессандрия, Marocchino е идеално решение за тези, които обичат сладко и не се наслаждават особено на горчивия вкус на италианското кафе, но в същото време обичат да получат кофеинов ритник от време на време. Marocchino е направен от шот еспресо, какао на прах и пяна от мляко.

7. Еспресино

Еспресиното понякога се бърка с марокино, но не е същото. В допълнение към кафе, какао и мляко, той често съдържа Нутела или сладолед. Освен това съставът се различава; еспресиното има сладките съставки както на дъното, така и на горната част на чашата.

8. Лате

Добре, ето един важен съвет: не поръчвайте лате в Италия. Това означава само мляко и това е, което ще получите, ако го поискате. Докато баристите от много страни ще разберат какво искате да кажете и ще сервират кафе с мляко, в Италия най-вероятно ще получите това, което сте поискали. Ако искате това мляко в чаша кафе, трябва да поръчате caffè latte. Това е вкусна напитка, но за тези, които обичат кафето си млечно, тъй като съдържа само 1/3 кафе и 2/3 топло мляко плюс малко пяна.

9. Лунго

Лунго се превежда като дълъг и името не е случайно. Caffè lungo е кафе с двойно количество вода (когато го сравните с еспресо), така че вкусът му не е толкова интензивен. Не го бъркайте с caffè americano – в лунго цялата вода се сварява, докато в американо водата се добавя към разтворимото еспресо.

10. Фредо

Freddo означава студено, така че както можете да разберете, това е кафе, което сервират студено. Италианците използват думата freddo сама по себе си, за да поръчат обикновено студено еспресо. Или е направен точно, когато го поръчате и се сервира доста хладък, или е приготвен преди и се съхранява в хладилник преди сервиране, което го прави наистина ледено.

11. Hag

Ако харесвате вкуса на кафето, но не искате или не можете да пиете напитки с кофеин, трябва да запомните термина Hag. Познато е и като un deca, хагът е кафе без кофеин. Можете да получите еспресо хаг, капучино хаг, лунго хаг и др.

12. Панна

Panna не е вид кафе. Това е по-скоро просто сметана, която може да искате отгоре на вашата напитка или не. Ако поискате caffè con Panna, ще получите еспресо с малко сметана отгоре.

13. Орзо

Caffè d'orzo е напитка без кофеин, която съществува от смлян ечемик. Вкусът му напомня на еспресо, но е малко по-деликатен и някак земен. Caffè d'orzo е чудесна алтернатива за тези, които стоят далеч от кофеина.

14. Caffè al Ginseng

Caffè al Ginseng е еспресо, което съдържа женшен. Освен че добавя малко орехов вкус, женшенът ви прави по-енергични и ви дава повече фокус. Мнозина казват, че вкусът му е подобен на Chai Tea Latte, широко известен в Съединените щати.

15. Корето

Corretto извежда италианското кафе на друго ниво. Това е микс от алкохол с шот еспресо. За приготвянето на корето най-често използват бренди, грапа и самбука, но можете да поискате нещо друго, ако желаете. За да го поръчате, трябва да кажете un caffè corretto alla grappa и просто да смените последната дума в зависимост от това какъв алкохол предпочитате. Интересното е, че corretto на италиански означава правилно, което изглежда означава, че само кафето с алкохол е правилното. Е, оставяме на вас да прецените!

Имате ли любимо италианско кафе? Споделете ни! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин