17 впечатляващи гробища, които да посетите - част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
17 впечатляващи гробища, които да посетите - част 1
Автор: Габриела Вълчева
17 впечатляващи гробища, които да посетите - част 1

“Границите, разделящи Живота и Смъртта, са сенчести и неясни. Кой може да каже къде свършва едното и къде започва другото?”Eдгар Aлан По.

Намирате се в нов град. Вървите по улиците, разглеждате сградите, спирате се на площада, снимате църквата, с интерес оглеждате местните... Всичко е прекрасно, но нещо сякаш липсва. Нещо, което да ви разкаже истории по-стари от това, което вижда окото. Да ви запознае с хора, по-различни от сегашните. Да ви пренесе в свят на тишина, спокойствие и вечност. Където времето е спряло, културата се е запечатала непокътната от „едно време“, хората са само имена и дати, а къщите им са надгробни камъни, покрити с плесен. Сградите, църквата и площадът може да са символите на един град, но гробището е неговата алтернатива – цял един друг, различен град, мистичен и малко страховит и точно заради това още по-интересен.

Ето част от най-интересните гробища по света, които си заслужава да видите преди… е, сещате се:

1. Старото еврейско гробище, Прага, Чехия

33492

Старото еврейско гробище се намира в Йозефов, Еврейския кавартал на Прага. Най-старият гроб тук датира от далечния 15-и век, а най-новите са от 18-и век. Това личи ясно от страховито начупените и разкривени паметници и избледнелите надписи по тях. Те са изключително красиви, като стилът им варира от готически до късен барок. Украсени са с най-различни символи, като например лъва върху паметника на равина от 16-и век Юда Льов Бен Бецалел, който според легендата е направил от глина „голем“ (същество, направено от нежива материя и одухотворено от човека, като вдъхването на живот у него става чрез изписването на магически думи върху хартия и поставянето ѝ в устата му, или изписването на магически символ на челото му). Не е сигурно нито точно колко надгробни камъка има тук, нито колко хора са били погребани. Мястото, дадено на евреите за погребения, е било ограничено, затова те са били принудени да носят пръст от други места и да погребват труповете си на пластове. Цели 12 пласта, при това. Гроб над гроб. Тяло над тяло. Не е изненадващо тогава твърдението на много хора, че са виждали привидения, които се разхождат между нагъсто поставените паметници. Интересен факт е, че по време на Втората световна война, след като издава заповед за унищожаване на всичко еврейско, включително и гробищата, Хитлер изрично заповядва това гробище да бъде запазено. Билет за посещение може да си купите отделно или заедно с предлагания еврейски тур на Прага.

Повече информация за еврейското гробище в Прага тук.

2. Гробището Хайгейт, Лондон, Великобритания

33498

Повече парк отколкото гробище, Хайгейт напълно се вписва в понятието „гробищен парк“. То се намира в Северен Лондон и си заслужава да отделите цял ден за разглеждането му. Сякаш излязло от книга на британски класик, то е жива картина на типичната английска градина с диви розови храсти, най-различни видове дървета и цветя, изпъстрили зеления фон, и то без капка човешка намеса. Всичко е оставено на волята на природата. Тук мъртвите обитават в мир със стотиците животинки, намерили дом в старинните гробници. Най-старите паметници датират от средата на 19-и век – създадени са във викториански стил, известен с обсесията си по смъртта и задгробния живот. Някои от гробниците са вкопани в естествено образуваните хълмове, обграждащи мястото. Египетско влияние се усеща в двата обелиска, поставени в началото на централната гробищна пътека, която, странно, е наречена Египетския път. Тук вечен покой са намерили Дъглас Адамс, Майкъл Фарадей, Джордж Елиът и – може би най-знаменитият от всички - Карл Маркс. Твърди се също, че Брам Стоукър намира вдъхновение в призрачната обстановка, докато пише „Дракула“. Местните дори твърдят, че гробището се обитава от... вампир. Неслучайно редица филми на ужасите са снимани именно тук. Хайгейт е разделен на източна и западна част, като западната може да разгледате само ако имате предварително закупен билет за тур. Източната част също е с вход, но ви позволява сами да я обиколите и да откриете дълбоко погребаните й тайни.

Повече информация за посещението на Хайгейт тук.

3. Гробището Грейфрайърс, Единбург, Шотландия

33494

Трудно е да се избере най-емблематичното гробище в Шотландия, тъй като гробищата в Шотландия са навсякъде, където и да се обърнеш, а едното просто няма да бъде същото без другото. Това е страната, вдъхновила появата на Франкенщайн и Хари Потър все пак. Бивша монашеска градина, създадена през 16-и век, и бивш затвор, намиращ се на централен хълм в стария град на Единбург, Грейфрайърс е вероятно най-призрачното място в цяла Шотландия. А това значи много. Най-известният му обитател е полтъргайстът Макензи, който не е съвсем добронамерен. Редица посетители на призрачни турове твърдят, че са получили различни наранявания без видима причина. Има и над 170 случая на припаднали хора. За известно време частта от гробището, където се намира гробницата на Макензи, е била затворена. Повикан е бил дори екзорсист, който обаче заявил, че злите сили са толкова много, че няма как да бъдат прогонени. Скоро след това свещеникът умира от сърдечен удар. Случайност?... От личен опит мога да кажа, че действително има нещо гнило (и паранормално) в Единбург. Но ето и нещо позитивно – шотландската версия на вярното куче Хачику се казва Боби, който е погребан в началото на гробището, на неосветена земя. В продължение на 13 години Боби спи върху гроба на господаря си, полицая Джон Грей.

Престрашете се и се включете в един от многото предлагани призрачни турове в Единбург. Това си е преживяване веднъж в живота. За някои – буквално.

Повече информация за гробището и организираните турове тук.

4. Гробището Пер Лашез, Париж, Франция

33486

Пер Лашез е перлата на гробищата. Ако имаше класация за най-желани и луксозни послесмъртни имоти, то щеше да я спечели. Известните хора буквално са умирали, за да дойдат тук. Създадено от самия Наполеон през 1804 г., през вековете то е събрало едни от най-именитите хора в човешката история. „Събрало“ е точната дума, защото някои тела са нарочно преместени тук от други места, за да бъде популяризирано гробището, тъй като в началото никой не е искал да бъде погребан в него. Така в Пер Лашез са се озовали телата на Молиер и една от най-прочутите двойки в историята – Елоиза и Абелар. Пер Лашез е място за вечна среща на писатели, певци, композитори и всякакви други музиканти, актьори, художници и още много артисти. Безспорно обаче „хотспотът“ на гробището са гробовете на Оскар Уайлд и Джим Морисън. Тук иконата на “The Doors” най-после „преминава от другата страна“, а фенките все още се тълпят наоколо. Върху гроба му са правени толкова много опити за вандализъм, че сега той се охранява денонощно. Паметната плоча на Оскар Уайлд пък е украсена с хиляди целувки с червено червило, което кара властите да забранят иначе тази толкова мила проява на обич, тъй като тя руши облицовката на камъка. Някой е написал върху гроба: „Най-добрият начин да те почетем е да те разтворим с целувки“. Типично по френски, дори в гробището любовта остава жива. Възможно е тя дори да се роди тук, стига само да изпълните няколко малки хитринки. Първо, ако оставите любовно писмо върху гроба на Елоиза и Абелар, съвсем скоро самите вие ще откриете истинската любов. Ако пък жена целуне студените устни на паметника на Виктор Ноар и пъхне цвете в шапката му, до края на годината тя ще си намери съпруг. Звучи примамливо, нали? Има и една по-сексуална част от историята (все пак това е Франция), която тук ще пропусна, но ако посетите гроба на мосю Ноар със сигурност ще се ориентирате по изтърканите части от тялото на статуята (и не става въпрос за обувките).

Гробището е отворено ежедневно, а входът е свободен. За да видите всичко важно, ще ви е нужна карта или дори обиколка с гид. Отделете си цял ден, няма да съжалявате.

Повече информация тук.

5. Гробището Сан Микеле, Венеция, Италия

33495

В началото на 19-и век отново Наполеон (който явно е водел стабилна гробищна политика) забранява мъртвите тела да се погребват във Венеция. За целта те трябва да се отнасят с гондола до близкия остров Сан Микеле, който е превърнат целият в гробище, действащо и до днес. Тук може да намерите гробовете на Игор Стравински, Езра Паунд, Йосиф Бродски и на още много известни личности. Ако ви доскучае от каналите на Венеция, какво пък - винаги може да отскочите за разходка из гробищния остров.

Следва продължение... прочетете част 2.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин