18 любопитни факта за остров Бали - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
18 любопитни факта за остров Бали
Автор: Вероника Иванова
18 любопитни факта за остров Бали

Бали е тропически остров, разположен само на 8 градуса южно от екватора, в сърцето на Индонезийския архипелаг.

Смятан за едно от най-красивите места на света, той неслучайно е една от най-желаните екзотични дестинации на Земята. Въпреки популярността на острова, има доста любопитни факти, свързани с него, които може би не сте чували. В случай че искате да научите малко повече за това необикновено място, то следните факти със сигурност ще предизвикат интереса ви:

1. На острова основно се говори на английски, балийски, индонезийски и японски, като общият брой жители е 3 200 000 души (около 80% от тях  са индуси). Столицата на Бали е Денпасар, а любопитен факт е, че календарът на балийците се състои  от 210 дни, като около 200 пъти в годината има различни церемонии и празненства.

2. На челните места по популярност в Бали се нареждат спортове като футбол, бадминтон и тенис на маса.

3. Основното препитание на местните е земеделието (макар че и туризмът също процъфтява). Тук се отглеждат култури като ориз, кафе, ванилия, карамфил, екзотични плодове, а особено доходоносно е отглеждането на цветя.

18 любопитни факта за остров Бали

4. Островът е обитаван от над 280 вида птици, като най-интересен за туристите е застрашеният от изчезване балийски скорец.

18 любопитни факта за остров Бали

5. На територията на Бали има общо 4 големи езера,като най-голямото от тях се е образувало в кратера на вулкан (нарича се Батур).

6. Бали притежава цели 6 вулкана, а освен това се намира върху две тектонски плочи.

7. Във всеки балийски дом и храм гори тамян, понеже местните вярват, че димът му показва пътя към боговете.

8. Да докоснеш някого по главата не се приема добре – смята се за обида. Освен това никога не минавайте пред молещ се човек.

9. Може би най-популярното празненство на острова е Nyepi, което обикновено се чества  през март или април. Тогава всеки жител на Бали спира да говори за един ден. Вярва се, че по този начин злите сили няма да открият никого, когато дойдат.

10. Балийците се пазарят ежедневно при пазаруване – било то в магазинчетата или на пазара.

11. Жителите на острова смятат, че лявата ръка е нечиста и затова не правят нищо с нея. Винаги ръкуването, храненето и взимането на нещо от друг човек става с дясната ръка.

12. В Бали кръщават новородените според социалното положение (кастата) и според реда на раждане. Така, например, ако в най-висшата каста на брамините се роди момче, то ще бъде кръстено IdaBagus, а ако е момиче Ida Ayu. В кастата на ратаите (судра) имената са други: за първо дете – Wayan; за второ – Made или Kadek,и т. н., като петото се кръщава като първото и така цикълът се повтаря.

13.  На територията на Бали е създаден резерват за слонове, които са докарани от Суматра с цел опазване на вида им.

18 любопитни факта за остров Бали

14. Палмовият сироп е любимата напитка на местните. Приготвя се от палмова захар и вода, като  понякога с него се сиропират оризовите кексчета.

15. Един от символите на Бали е лотосът, който се среща на много места из острова. Стеблото му достига до метър височина, като почти всяка част от него се използва за нещо, било то за храна или лекарство.

18 любопитни факта за остров Бали

16. Балтийските бебета не са оставяни да се докоснат до земята, докато не навършат 3 месеца.

17. На много места из острова могат да бъдат видени черни и бели платна, наметнати дори върху статуи на богове – това е балийска древна символика за добро и зло.

18. На много места в къщите и храмовете на острова могат да бъдат видени цветни чадъри. Те са поставени там, понеже символизират защита.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин