200 км на кънки по холандските канали - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
200 км на кънки по холандските канали
Автор: Мария Ангелова

Холандците са луди по кънките. Карат ги масово и с лекотата, с която хвърчат на колелата си. Затова не е чудно, че именно в Холандия се провежда една от най-вълнуващите ледени обиколки – близо 200 км по замръзнали канали и езера в провинция Фризия. Състезанието се нарича Обиколка на единайсетте града (Elfstedentocht), тъй като минава през всички 11 исторически населени места на провинцията.

Хиляди облечени в трико кънкьори със скреж по веждите профучават по извивките на каналите, а събралите се да ги наблюдават хора ги насърчават с викове. Стартът и финалът са в град Леуварден.

Това е от тези събития, които не могат да се провеждат когато и да е. Изискването е ледът да е с дебелина най-малко 15 см, за да са в безопасност кънкьорите. Затова организаторите следят прогнозата за времето и при подходящи условия надпреварата се обявява и провежда след 48 часа. Може да се случи да се провежда няколко поредни години, но е имало и повече от 20 поредни топли зими, в които холандците истински за затъжават за своето 200-километрово забавление. Всяко по-продължително застудяване предизвиква оживление и трепетно очакване в страната.

Участниците, обикновено около 15 000 души (споменахме ли, че холандците са луди по кънките?), трябва да съберат по една марка от всеки от 11-те града, плюс още 3 тайни знака, скрити по трасето. Целият маршрут трябва да се измине за по-малко от ден.

Ако пропуснете: Дори и да не успеете да организирате пътуването си до Фризия толкова бързо, през май по същия маршрут се организира велообиколка, а можете да изминете маршрута и пеш.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин