29 любопитни факта за Сиатъл - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
29 любопитни факта за Сиатъл
Автор: Елена Исаева

Местоположение: Сиатъл е голям град в северозападната част на Тихия океан на Съединените щати, разположен в щата Вашингтон.

Прякор: Сиатъл често е наричан „Изумруденият град“ поради буйната си зеленина.

29 любопитни факта за Сиатъл
Снимка: pixabay.com

Основаване: Градът е основан през 1851 г. от група заселници, водени от Артър А. Дени.

Вожд Сиатъл: Градът е кръстен на Вожда Сиатъл, виден индиански лидер на племената Дувамиш и Сукуамиш.

Space Needle: Емблематичната Space Needle е построена за Световното изложение през 1962 г. и оттогава се е превърнала в символ на града.

Столица на кафето: Сиатъл е известен със своята кафе култура и е дом на световния кафе гигант Starbucks, който произхожда от града.

Mount Rainier: Величественият Mount Rainier, активен стратовулкан, се вижда от Сиатъл в ясни дни.

Технически център: Сиатъл е основен технологичен център, хостващ компании като Microsoft и Amazon, които оказват значително влияние върху икономиката на града.

29 любопитни факта за Сиатъл
Снимка: pixabay.com

Pike Place Market: Един от най-старите непрекъснато действащи обществени фермерски пазари в Съединените щати, Pike Place Market е известен със своите морски дарове, продукти и уникални магазини.

Музикална сцена: Сиатъл изигра ключова роля в гръндж музикалното движение от 90-те години на миналия век, като от града се появиха групи като Nirvana, Pearl Jam и Soundgarden.

Големият пожар: През 1889 г. масивен пожар унищожи голяма част от града, което доведе до реконструкцията му с модерни тухлени и каменни сгради.

Фериботи: Сиатъл е известен със своята фериботна система, свързваща града с различни острови и предоставяща невероятна гледка към Пюджет Саунд и околните планини.

Музей на поп културата (MoPOP): Този уникален музей празнува популярната култура и включва експонати за музика, научна фантастика и видео игри.

Филмова индустрия: Сиатъл е снимачна площадка за различни филми и телевизионни предавания, включително „Безсъници в Сиатъл“ и „Фрейзър“.

Amazon Spheres: Централата на Amazon включва Amazon Spheres, набор от стъклени куполи, в които се помещават различни видове растения.

Вечнозелен щат: Вашингтон често е наричан „Вечнозеленият щат“, а климатът на Сиатъл допринася за тучните зелени пейзажи на града.

Boeing: Компанията Boeing, голяма аерокосмическа компания, е основана в Сиатъл и градът има дълга история в авиационната индустрия.

Университет на Вашингтон: Университетът на Вашингтон, основан през 1861 г., е виден изследователски университет, разположен в Сиатъл.

Разнообразни квартали: Сиатъл е известен с разнообразните си квартали, всеки със собствен уникален характер, от историческия Pioneer Square до модерния Capitol Hill.

Валежи: Сиатъл често се свързва с дъжд, но годишните валежи са по-малко от тези на много други градове в САЩ, включително Ню Йорк и Маями.

Градина и стъкло Chihuly: Този музей показва работата на художника по стъкло Dale Chihuly и включва зашеметяващи стъклени скулптури и инсталации.

Green Lake: Green Lake е популярна зона за отдих с пътека за разходки и колоездене, привличаща както местните, така и посетителите.

Boeing Field: Boeing Field, разположен на юг от центъра, е основно летище за частни и карго полети.

Сиатъл Сийхоукс: Градският отбор от NFL, Сиатъл Сийхоукс, играе домакинските си мачове на Lumen Field.

Обществен транспорт: Сиатъл разполага с комбинация от възможности за обществен транспорт, включително автобуси, лека железница и монорелсовата железница в центъра на Сиатъл.

Хидросамолети: Хидропланите са обичайна гледка на езерото Юниън, осигурявайки уникална форма на транспорт и разглеждане на забележителности.

Hiram M. Chittenden Locks: Известен също като Ballard Locks, това инженерно чудо свързва водите на Puget Sound със свежите води на Ship Canal.

Обществена библиотека в Сиатъл: Централната библиотека в центъра на Сиатъл е архитектурна забележителност, проектирана от Рем Колхаас.

 

Каскадни и Олимпийски планини: Сиатъл е заобиколен от Каскадните и Олимпийските планински вериги, предлагащи на ентусиастите на открито възможности за туризъм, каране на ски и други дейности.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин