30 факта за книгите - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за книгите
Автор: Елена Исаева

30 факта за книгите
Снимка: pixabay.com
Най-ранните книги са направени от глинени плочки и датират от около 2400 г. пр.н.е. в древен Шумер.

Папирусови свитъци: Древните египтяни са използвали папирусови свитъци като форма на ранни книги, датиращи от около 2400 г. пр.н.е.

 

Формат на Codex: Съвременният формат на книгата, с подвързани страници, се нарича кодекс. Става популярен по време на Римската империя.

Библията на Гутенберг: Библията на Гутенберг, отпечатана от Йоханес Гутенберг през 15 век, се счита за първата голяма книга, отпечатана с подвижен шрифт в западния свят.

Най-голямата книга в света: Пагодата Kuthodaw в Мианмар съхранява най-голямата книга в света. Състои се от 729 мраморни плочи, на всяка от които е изписана страница от Трипитака, будистко писание.

Най-старата оцеляла книга: Диамантената сутра, будистки текст, е най-старата оцеляла печатна книга в света. Датира от 868 г. сл. Хр.

Най-дългият роман: „Artamène, ou le Grand Cyrus“, написан от Мадлен дьо Скюдри, често се смята за най-дългия роман, писан някога, с над два милиона думи.

Най-малката книга: Най-малката книга в света е „Teeny Ted from Turnip Town“, с размери 0,07 x 0,1 mm. Може да се разчете с помощта на електронен микроскоп.

Най-превежданата книга: Библията държи рекорда като най-превежданата книга в света с преводи на над 3300 езика.

Библиотека на Конгреса: Библиотеката на Конгреса в Съединените щати е най-голямата библиотека в света с над 170 милиона единици, включително книги, ръкописи и карти.

Книжни червеи: Книжните червеи всъщност са ларви на бръмбари, които се хранят с хартията и лепилото в книгите.

ISBN: Международният стандартен номер на книгата (ISBN) е въведен през 1970 г. за уникално идентифициране на книгите.

451 по Фаренхайт: Романът на Рей Бредбъри „451 по Фаренхайт“ е антиутопична история за едно бъдещо общество, в което книгите са забранени, а „пожарникарите“ изгарят всяка намерена.

Поредица Хари Потър: J.K. Поредицата за Хари Потър на Роулинг е една от най-продаваните книжни поредици в историята с над 500 милиона продадени копия по целия свят.

Глобофобия: Страхът от четене на книга се нарича "глобофобия".

Библиомания: Обсесивното колекциониране или трупане на книги е известно като „библиомания“.

Жанрове на книги: Има множество жанрове на книги, включително художествена литература, нехудожествена литература, мистерия, романтика, научна фантастика, фентъзи, биография и много други.

Ръкописи: Преди изобретяването на печатарската преса, книгите са старателно преписвани на ръка, често от монаси в манастири.

Обществени библиотеки: Смята се, че първата публична библиотека в света е библиотеката на Ашурбанипал в Ниневия, създадена през 7 век пр.н.е.

Екслибрис: Екслибрисът е декоративен етикет, който идентифицира собственика на книга. Често се поставя вътре в предния капак.

Забранени книги: Много книги са били забранявани в историята по различни причини. „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Лий и „1984“ от Джордж Оруел са примери.

Електронни книги: С навлизането на технологиите електронните книги (е-книги) стават все по-популярни, позволявайки на читателите да имат достъп до книгите цифрово.

Награди за книги: Престижните литературни награди включват Нобеловата награда за литература, наградата Пулицър и наградата Ман Букър.

Книжни клубове: Книжните клубове предоставят платформа за читателите да обсъждат книги, да споделят мнения и да изследват нови литературни произведения.

Екслибриси за Наполеон: Известно е, че Наполеон Бонапарт е използвал широко екслибриси, за да маркира и идентифицира огромната си колекция от книги.

Адаптации на книги: Много популярни филми и телевизионни предавания са адаптации на книги. Примерите включват "Властелинът на пръстените", "Игра на тронове" и "Изкуплението Шоушенк".

Александрийска библиотека: Александрийската библиотека в древен Египет е една от най-големите и значими библиотеки в древния свят.

Миризма на книга: Ароматът на стари книги се дължи на разграждането на съединенията в хартията и мастилото, което създава отличителна миризма.

Подписване на книги: Авторите често се ангажират с читателите, като подписват копия на своите книги на събития, известни като подписване на книги.

 

Буккросинг: Буккросингът е практика, при която хората оставят книги на обществени места, за да ги намерят, прочетат и предадат други. Всяка книга има уникален идентификатор за проследяване на нейното пътуване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин