30 факта за приказната Виена - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за приказната Виена
Автор: Елена Исаева

Виена е столицата и най-големият град на Австрия. Градът е разположен на брега на река Дунав.

Исторически център: Историческият център на Виена е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, демонстриращ неговата богата история и архитектура.

30 факта за приказната Виена
Снимка: pixabay.com

Императорски резиденции: Виена е била столица на Австро-Унгарската империя и нейният исторически център на града е осеян с императорски дворци и резиденции, включително Хофбург и двореца Шьонбрун.

Музикално наследство: Виена често е наричана „Градът на музиката“ заради музикалното си наследство. Бил е дом на известни композитори като Моцарт, Бетовен и Щраус.

Виенската филхармония: Виенската филхармония е един от водещите световни оркестри и е тясно свързана с града.

Виенската държавна опера: Виенската държавна опера е една от най-известните оперни театри в света и е домакин на представления на класически и модерни опери.

Култура на кафето: Виена има богата култура на кафенетата, с исторически кафенета, служещи като културни средища за писатели, художници и интелектуалци.

Sachertorte: Sachertorte, шоколадова торта със сладко от кайсии, е известен виенски десерт.

Коледни базари: Виена е известна със своите очарователни коледни базари, предлагащи празнични лакомства, ръчно изработени стоки и магическа атмосфера.

Коне Липицанер: Испанската школа по езда във Виена е известна със своите коне Липицанер, известни с елегантните си изпълнения в класическата обездка.

30 факта за приказната Виена
Снимка: pixabay.com

Катедралата Св. Стефан: Тази емблематична катедрала, Stephansdom, е символ на Виена и има отличителен геометричен керемиден покрив.

Парк Пратер: Пратер е голям обществен парк във Виена, известен с Гигантското виенско колело (Riesenrad) и неговия увеселителен парк.

Дворецът Белведере: Белведере е исторически дворцов комплекс с красиви градини, приютяващ обширна колекция от произведения на изкуството.

Виенската гора: Виенската гора (Wienerwald) е голяма гориста зона около града, предоставяща възможности за дейности на открито.

Hundertwasserhaus: Необичайна и цветна жилищна сграда, проектирана от художника Friedensreich Hundertwasser.

Naschmarkt: Най-големият и популярен пазар във Виена, предлагащ разнообразие от пресни продукти, подправки и международна кухня.

Kunsthistorisches Museum: Музеят за история на изкуството е дом на впечатляваща колекция от изкуство и артефакти.

Rathaus: Кметството на Виена, неоготическа сграда, е забележителна забележителност и място за различни събития, включително Виенския филмов фестивал.

Виенска държавна библиотека: Австрийската национална библиотека е една от най-старите библиотеки в света с огромна колекция от книги и ръкописи.

Виенски договор: Градът е бил домакин на няколко исторически конференции, включително Виенския конгрес през 1814-1815 г., който преначертава картата на Европа след Наполеоновите войни.

Династия Хабсбург: Хабсбургите, едно от най-влиятелните кралски семейства в Европа, са имали седалище във Виена в продължение на векове.

Густав Климт: Известният австрийски художник символист Густав Климт беше видна фигура във виенското движение за сецесион.

Виенски международен център: е домакин на Службата на ООН във Виена (UNOV) и няколко международни организации.

Виенски кръг: Група философи и учени в началото на 20 век, свързани с Виенския кръг, допринасящи за развитието на логическия позитивизъм.

Зелен град: Виена е известна със своя ангажимент към устойчивостта и постоянно е класирана като един от най-зелените градове в света.

Резиденцията на Моцарт: Моцартхаус във Виена е бившата резиденция на композитора Волфганг Амадеус Моцарт.

Виенски университет: Виенският университет, основан през 1365 г., е един от най-старите университети в немскоезичния свят.

Сграда Secession: Емблематична сграда в стил Арт Нуво, в която се помещават изложби на съвременно изкуство.

 

Филмов град: Виена е била място за заснемане на няколко международни филма, което допринася за репутацията му на кинематографичен град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин