30 интригуващи факта за Канарските острови - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интригуващи факта за Канарските острови
Автор: Елена Исаева

Канарските острови са очарователен архипелаг, разположен край северозападния бряг на Африка. Ето 30 интересни факта за Канарските острови:

Местоположение: Канарските острови са автономна общност на Испания, състояща се от седем основни острова и няколко по-малки. Основните острови са Тенерифе, Гран Канария, Лансароте, Фуертевентура, Ла Палма, Ла Гомера и Ел Йеро.

30 интригуващи факта за Канарските острови
Снимка: pixabay.com

Вулканичен произход: Канарските острови са се образували чрез вулканична дейност и някои от вулканите все още се считат за активни, което ги прави геологично разнообразен регион.

Национален парк Тейде: Най-високата точка в Испания и третият по големина вулкан в света е връх Тейде на остров Тенерифе, който също може да се похвали с Национален парк Тейде, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Разнообразни пейзажи: Всеки остров има свои уникални пейзажи, вариращи от пясъчни плажове, буйни гори и плодородни долини до скалисти скали, вулканични скални образувания и пустини.

„Канарско“ име: Островите не са кръстени на птицата, а по-скоро от латинския термин „Canariae Insulae“, което означава „Остров на кучета“, тъй като древните римляни са намерили големи кучета (не канарчета), живеещи на островите.

Климат: Канарските острови се радват на мек климат през цялата година, което им печели прозвището „Островите на вечната пролет“.

Биоразнообразие: Канарските острови са дом на голямо разнообразие от флора и фауна, включително няколко ендемични вида, които не се срещат никъде другаде по света.

Подсвиркващ език: На остров Ла Гомера местните жители исторически са общували чрез уникален подсвиркващ език, известен като „Silbo Gomero“, признат от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Коренно население: Преди испанското завоевание Канарските острови са били обитавани от гуанчи, местно берберско население.

Субтропичен рай: Канарските острови са част от екорегиона Макаронезия, който включва някои от най-богатите и разнообразни субтропични екосистеми в света.

30 интригуващи факта за Канарските острови
Снимка: pixabay.com

Морски живот: Околните води са богати на морски живот, привличайки гмуркачи и гмуркачи от цял свят.

Туризъм: Туризмът е основната икономическа дейност на Канарските острови, с милиони посетители, идващи всяка година, за да се насладят на климата и разнообразните пейзажи.

César Manrique: Роденият в Ланзароте художник и архитект César Manrique изигра значителна роля в опазването на естествената красота на острова и създаването на емблематични забележителности.

Пирамидите на Гуимар: Тенерифе е дом на пирамидите на Гуимар, шест стъпаловидни пирамиди с мистериозен произход.

Карнавални тържества: Канарските острови са известни със своите живи и цветни карнавални тържества, особено в Лас Палмас (Гран Канария) и Санта Крус де Тенерифе.

Плажове с черен пясък: Поради вулканичен произход, някои от плажовете на Канарските острови имат черен пясък, предлагащ уникален контраст с тюркоазените води.

Драго дървета: Канарските острови са известни със своите древни и митични дървета Драго, като „Драго Миленарио“ на Тенерифе е едно от най-известните.

Биосферни резервати на ЮНЕСКО: Островите имат няколко биосферни резервата на ЮНЕСКО, които подчертават тяхната екологична и културна стойност.

Windsurfing Haven: Фуертевентура е рай за уиндсърф и кайтборд, привличащ ентусиасти на водни спортове от цял свят.

Ендемична флора: Канарските острови са дом на многобройни ендемични растителни видове, като „бор на Канарските острови“ и „финикова палма на Канарските острови“.

Производство на вино: Канарските острови имат дълга история на производство на вино, с уникални лозя, отглеждани върху вулканична почва.

Roques de García: Тези поразителни скални образувания в Национален парк Teide (Тенерифе) са популярно място за туризъм и фотография.

Национален парк Garajonay: Разположен на Ла Гомера, този национален парк е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и се гордее с мистична облачна гора.

Най-голямото хищно растение: „Канарската гигантска метлица“ е най-големият месояден растителен вид, произхождащ от Канарските острови.

Cueva de los Verdes: Тази впечатляваща система от тръби от лава на Лансароте предлага сюрреалистично подземно изживяване за посетителите.

Традиционна кухня: Канарските острови предлагат уникална кухня, повлияна от испански, африкански и латиноамерикански вкусове. Ястия като сосове „mojo“ и „papas arrugadas“ (набръчкани картофи) са любими местни.

Астрономически обсерватории: Поради ясното си небе, Канарските острови са дом на няколко важни астрономически обсерватории.

Лаврови гори: Островите са дом на едни от последните останали лаврови гори в света, известни като "laurisilva".

Застрашени видове: Няколко животински вида, като „гигантския гущер на Канарските острови“, са класифицирани като застрашени или критично застрашени.

 

Връзка с Колумб: Христофор Колумб спря на Канарските острови при първото си пътуване до Америка през 1492 г., използвайки островите като последна спирка, преди да прекоси Атлантика.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин