30 интригуващи факта за испанската култура - 1 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интригуващи факта за испанската култура - 1
Автор: Елена Исаева

Испания е страна с разнообразни регионални култури. Всяка от нейните автономни общности има свои собствени традиции, език (в някои случаи) и уникални културни елементи. Испания е огън, страсти, красота и много забележителности. Съвкупността от всичко това я прави толкова привлекателна за туристите. В страната може да се открие по нещо за всеки и никога няма да се наситите на нейкната уникалност и култура.

Ако не сте посетили Испания, то сега е моментът. Разберете малко повече за нея със следващите наистина интригуващи факти за културните ѝ особености.

30 интригуващи факта за испанската култура - 1
Снимка: pixabay.com

Традиция на сиестата: Сиестата, кратка дрямка или почивка в ранния следобед, е традиционна част от испанската култура. Създаден е, за да помогне на хората да се справят с горещия климат.

Фламенко танц: Фламенко, страстна и експресивна форма на изкуство, произхожда от региона на Андалусия и е значителна част от испанската култура. Включва пеене (cante), танци (baile), свирене на китара (toque), пляскане с ръце и щракане с пръсти.

La Tomatina: La Tomatina е световноизвестен фестивал, който се провежда в Buñol, където участниците хвърлят презрели домати един на друг в огромен бой за храна.

Бикоборство: Макар и противоречиво, бикоборството има дълбоки корени в испанската култура. Смята се както за форма на изкуство, така и за традиционен спектакъл.

Култура на тапас: Испанската кухня е известна със своите тапас – малки ястия, подобни на предястие. Отиването на тапас не е свързано само с храната, но и с общуването и прекарването на времето с приятели и семейство.

La Sagrada Familia: Разположена в Барселона, тази емблематична базилика, проектирана от архитекта Антони Гауди, се строи от 1882 г. и все още не е завършена. Това е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Бягане на биковете: Фестивалът Сан Фермин в Памплона включва бягане на биковете по улиците на града. Това е вълнуваща и рискована традиция, която привлича посетители от цял свят.

Churros и шоколад: Churros, дълбоко пържени тестени сладкиши, често се консумират с горещ шоколад за закуска или като лека закуска в Испания.

Día de los Reyes: Богоявление, празнувано на 6 януари, е голям празник в Испания, известен като Día de los Reyes. Той отбелязва пристигането на тримата мъдреци, които носят подаръци на децата.

Шедьоврите на Гауди: Освен Ла Саграда Фамилия, другите шедьоври на Антони Гауди включват парка Гюел и къщата Батло в Барселона.

Страстната седмица (Semana Santa): Semana Santa е седмицата, водеща до Великден и се празнува със сложни шествия в различни градове, изобразяващи сцени от Страстите Христови.

Дворецът Алхамбра: Разположен в Гранада, Алхамбра е зашеметяващ мавритански дворец и крепостен комплекс, известен със своята сложна ислямска архитектура и красиви градини.

Фестивали на цветята: Много испански градове, като Кордоба и Жирона, са домакини на фестивали на цветята, където улиците и площадите са украсени с живи цветни изложби.

Гастрономическа столица: Испания се счита за една от гастрономическите столици на света, с богато разнообразие от ястия, включително паеля, гаспачо и различни морски специалитети.

Ла Лига: Футболът (футболът) е масивна част от испанската култура, като Ла Лига е една от най-добрите футболни лиги в света. Отбори като Реал Мадрид и ФК Барселона имат огромни фенове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин