30 любопитни факта за Европейския съюз - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Европейския съюз
Автор: Елена Исаева

Европейският съюз (ЕС) е политически и икономически съюз от 27 държави-членки, разположени предимно в Европа.

ЕС е създаден с Договора от Рим през 1957 г., първоначално като Европейска икономическа общност (ЕИО).

30 любопитни факта за Европейския съюз
Снимка: pixabay.com

ЕС води началото си след Втората световна война с цел насърчаване на икономическото сътрудничество и предотвратяване на по-нататъшни конфликти в Европа.

ЕС функционира чрез система от наднационални институции, включително Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и Съда на Европейския съюз.

Еврото (€) е официалната валута на еврозоната, която се състои от 19 държави-членки на ЕС, които са приели еврото като своя валута.

Шенгенското пространство е зона от 26 европейски държави, които премахнаха паспортния и граничен контрол по взаимните си граници, улеснявайки свободното движение на хора.

Единният пазар на ЕС позволява свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора в рамките на държавите-членки на ЕС.

ЕС е най-големият единен пазар в света с общ БВП над 18 трилиона долара.

ЕС има свое знаме, химн (Ода на радостта) и мото („Единни в многообразието“).

ЕС получи Нобеловата награда за мир за ролята си в насърчаването на мира, помирението и демокрацията в Европа.

Официалните езици на ЕС са 24, включително английски, френски, немски, испански и италиански.

Европейският парламент е пряко избираният законодателен орган на ЕС, който представлява интересите на гражданите на ЕС.

Европейската комисия е изпълнителната власт на ЕС, отговорна за предлагането на законодателство и прилагането на политиките на ЕС.

Европейският съвет се състои от държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС и определя общата политическа насока и приоритети на ЕС.

Съдът на Европейския съюз гарантира, че правото на ЕС се тълкува и прилага еднакво във всички държави-членки.

ЕС създаде обща външна политика и политика на сигурност, насочена към насърчаване на мира, стабилността и сътрудничеството в световен мащаб.

ЕС предоставя финансова подкрепа на своите държави-членки чрез различни програми за финансиране, включително Европейския фонд за регионално развитие и Общата селскостопанска политика.

ЕС има население от над 446 милиона души, което го прави третата по население глобална единица след Китай и Индия.

Европейската централна банка отговаря за паричната политика и управлението на еврото в еврозоната.

Седалището на ЕС е в Брюксел, Белгия, но неговите институции са разпръснати в няколко града, включително Страсбург и град Люксембург.

Хърватия беше последната страна, която се присъедини към ЕС, като стана член през 2013 г.

ЕС има единен пазар за стоки и услуги, но не и за енергия, цифрови услуги или данъчно облагане.

ЕС се ангажира с устойчиво развитие и е приел амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове и насърчаване на възобновяемата енергия.

ЕС е договорил множество търговски споразумения с държави и региони по целия свят, засилвайки икономическото сътрудничество и достъпа до пазара.

ЕС създаде Европейската космическа агенция (ESA), за да координира усилията за изследване и изследване на космоса между своите държави-членки.

ЕС има обща селскостопанска политика, насочена към осигуряване на продоволствена сигурност, насърчаване на развитието на селските райони и подпомагане на земеделските производители.

ЕС има Европейска сметна палата, която отговаря за одита на финансите на ЕС и за осигуряване на отчетност и прозрачност.

ЕС има собствено гражданство, което дава на гражданите правото да живеят, работят и учат във всяка държава-членка на ЕС.

ЕС изигра ключова роля в справянето с глобалните предизвикателства като изменението на климата, тероризма и миграцията чрез международно сътрудничество и дипломация.

От създаването си ЕС претърпя няколко разширявания, като нови държави-членки се присъединиха чрез преговори за присъединяване и изпълниха критериите за членство в ЕС.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин