30 любопитни факта за Пърл Харбър - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Пърл Харбър
Автор: Елена Исаева

Пърл Харбър е пристанище, разположено на остров Оаху, Хавай, и е най-известно с изненадващата японска атака, настъпила на 7 декември 1941 г.

Атаката срещу Пърл Харбър бележи влизането на Съединените щати във Втората световна война.

30 любопитни факта за Пърл Харбър

Нападението е станало рано сутринта и е продължило около два часа.

Японците започнаха атаката с помощта на самолетоносачи, като участваха общо 353 самолета.

Атаката доведе до потапянето на четири бойни кораба на ВМС на САЩ, повреждането на други четири и унищожаването на множество самолети.

USS Arizona беше един от бойните кораби, потопени по време на атаката, и остава на дъното на Пърл Харбър като мемориал и гроб.

Общо 2403 американци бяха убити при атаката, включително военни и цивилни, а други 1178 бяха ранени.

Атаката срещу Пърл Харбър беше ключов момент в американската история и доведе до значителна промяна в общественото мнение, което в крайна сметка доведе до присъединяването на Съединените щати към Втората световна война.

След нападението Съединените щати обявяват война на Япония, влизайки в глобален конфликт, който продължава до 1945 г.

Атаката срещу Пърл Харбър беше добре координирана операция на японците и изненада Съединените щати.

В деня след нападението президентът Франклин Д. Рузвелт изнесе известната си „позорна реч“, като поиска от Конгреса да обяви война на Япония.

USS Missouri, където беше подписана японската капитулация, слагаща край на Втората световна война, сега е кораб-музей, разположен в Пърл Харбър.

USS Bowfin, подводница, която е служила през Втората световна война, също е част от историческите обекти на Пърл Харбър и може да бъде посещавана от обществеността.

Националният мемориал на Пърл Харбър е създаден, за да почете жертвите на нападението и да запази историята и паметта за този ден.

USS Oklahoma, който беше тежко повреден по време на атаката, се преобърна и потъна, което доведе до загубата на 429 членове на екипажа.

Атаката срещу Пърл Харбър предизвика вълна от патриотични настроения в Съединените щати и доведе до изблик на подкрепа за военните усилия.

Военноморската корабостроителница на Пърл Харбър, разположена в пристанището, е един от най-големите индустриални работодатели в Хавай и играе жизненоважна роля в поддържането на Тихоокеанския флот на ВМС на САЩ.

През 1964 г. е построен Мемориалният мост на Пърл Харбър, известен още като Моста на дъгата, за да свърже остров Форд и континента.

През 2016 г. японският премиер Шиндзо Абе посети Пърл Харбър, като стана първият действащ японски лидер, посетил мястото на атаката.

Атаката в Пърл Харбър често се нарича "дата, която ще преживее позор", фраза, измислена от президента Рузвелт в речта му пред Конгреса.

USS Utah, друг боен кораб, потънал по време на атаката, остава частично потопен в пристанището и служи като мемориал.

30 любопитни факта за Пърл Харбър

USS Missouri, на чиято палуба се състоя церемонията по предаването на Япония, също беше мястото на подписването на Инструмента за предаване от Япония през 1945 г.

Атаката срещу Пърл Харбър доведе до повишени мерки за сигурност и в крайна сметка повлия на решението на Съединените щати да влязат в надпреварата с ядрени оръжия.

USS Nevada беше единственият боен кораб, който тръгна по време на атаката и умишлено беше спрян на земята, за да се предотврати потъването му.

Атаката срещу Пърл Харбър предизвика вълна от набори в американската армия и прилив на патриотизъм и национално единство.

Мемориалът Аризона, разположен над потъналия боен кораб, се посещава от милиони туристи всяка година и служи като силно напомняне за въздействието на атаката.

След нападението Съединените щати приложиха строги политики за имиграция и интерниране срещу японски американци, което доведе до принудителното преместване на хиляди хора.

Тихоокеанският авиационен музей, разположен на остров Форд, показва огромна колекция от самолети и артефакти, свързани с историята на авиацията в Тихия океан.

Атаката на Пърл Харбър беше важен фактор за решението да се хвърлят атомни бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Споменът за атаката срещу Пърл Харбър служи като напомняне за важността на готовността, цената на войната и устойчивостта на американския народ.

 

Тези факти подчертават историческото значение на атаката срещу Пърл Харбър и нейното трайно въздействие върху Съединените щати и света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин