30 любопитни факта за пътуването със самолет - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за пътуването със самолет
Автор: Елена Исаева

Братята Райт, Орвил и Уилбър, направиха първия полет с двигател в Кити Хоук, Северна Каролина, през 1903 г.

Най-натовареното летище в света от пътнически трафик е международното летище Hartsfield-Jackson Atlanta.

30 любопитни факта за пътуването със самолет
Снимка: pixabay.com

Concorde, свръхзвуков пътнически самолет, имаше максимална скорост от Mach 2,04 (повече от два пъти скоростта на звука) и можеше да пътува от Ню Йорк до Лондон за около 3,5 часа.

Boeing 747, известен още като "Jumbo Jet", направи първия си полет през 1969 г. и направи революция във въздушните пътувания на дълги разстояния.

Най-краткият редовен полет в света е между Westray и Papa Westray, два острова в Шотландия, с полетно време от около 1 минута.

Най-дългият директен търговски полет в момента се изпълнява от Singapore Airlines, който лети от Сингапур до Нюарк, покривайки разстояние от приблизително 9 534 мили.

Средната крейсерска височина на търговски самолет е около 35 000 фута.

Атмосферата вътре в самолета е под налягане, за да симулира условия на височина от около 6000-8000 фута.

Boeing 787 Dreamliner е съставен от около 50% полимер, подсилен с въглеродни влакна, което го прави по-лек и по-икономичен от традиционните самолети.

Най-големият пътнически самолет в света е Airbus A380 с максимален капацитет от над 800 пътници.

Терминът "джет лаг" се отнася до физическите и психически ефекти, изпитани след пътуване със самолет на дълги разстояния през множество часови зони.

Самолетите са проектирани да издържат на удари от мълния, а електрическите системи са екранирани, за да предотвратят повреда.

„Черната кутия“ в самолета, която записва данни за полета и разговори в пилотската кабина, всъщност е оранжева, за да увеличи видимостта на местата на катастрофата.

Свръхзвуковият Concorde беше изтеглен от експлоатация през 2003 г. поради високи оперативни разходи и намалено търсене след катастрофа през 2000 г.

Най-натовареният въздушен маршрут в света е между Сеул и остров Чеджу в Южна Корея.

Първият полет на търговска авиокомпания е извършен на 1 януари 1914 г., когато е продаден билет за полет от Сейнт Петербург, Флорида, до Тампа, Флорида.

През 1988 г. първата в света трансатлантическа авиокомпания между Ню Йорк и Лондон стартира от British Airways с помощта на Concorde.

Най-големият самолет, създаван някога, е Антонов Ан-225 Мрия, който може да носи най-тежкия единичен полезен товар от всички самолети.

Терминът "реактивен двигател" идва от начина, по който двигателят работи чрез изхвърляне на високоскоростни отработени газове, за да генерира тяга.

Airbus A380 има над 4 милиона отделни части.

Най-натовареният ден за пътуване в годината често е денят преди Деня на благодарността в Съединените щати.

Най-дългата писта в света е на летище Qamdo Bamda в Тибет, с дължина 3,5 мили.

Прозорците на пилотската кабина на търговските самолети са направени от множество слоеве подсилено стъкло, за да издържат на сблъсъци с птици и други удари.

Въздухът в кабината на самолета обикновено се филтрира и освежава на всеки няколко минути, за да се поддържа качеството на въздуха.

Турбуленцията по време на полет обикновено се причинява от промени във въздушното налягане и като цяло не е опасна, но е важно да държите предпазните колани затегнати.

Средният търговски самолет излита или каца на всеки 37 секунди на големи летища.

Най-големият двигател за търговски пътнически самолет, General Electric GE9X, има диаметър над 11 фута.

Пилотите на авиолинии и ръководителите на полети комуникират, използвайки стандартизиран набор от фрази и език, известен като авиационен английски.

Първата жена стюардеса е Елън Чърч, която започва работа за Boeing Air Transport (сега United Airlines) през 1930 г.

 

30 любопитни факта за пътуването със самолет
Снимка: pixabay.com

Самолетите отделят парникови газове, но авиационната индустрия работи активно за намаляване на въглеродния си отпечатък чрез различни мерки като по-ефективни самолети и използването на устойчиви авиационни горива.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин