30 любопитни факта за статуята на Христос в Рио де Жанейро - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за статуята на Христос в Рио де Жанейро
Автор: Елена Исаева
30 любопитни факта за статуята на Христос в Рио де Жанейро
Снимка: pixabay.com

Cristo Redentor се намира в Рио де Жанейро, Бразилия, по-специално на върха на планината Корковадо в националния парк Tijuca Forest.

Статуята е едно от новите седем чудеса на света и се смята за емблематичен символ на Бразилия.

30 любопитни факта за статуята на Христос в Рио де Жанейро
Снимка: pixabay.com

Строителството на Cristo Redentor започва през 1922 г. и завършва през 1931 г.

Статуята е проектирана от бразилския инженер Хейтор да Силва Коста и е изваяна от френския скулптор Пол Ландовски.

Кристо Редентор стои на височина от 98 фута (30 метра), без пиедестала. С пиедестала достига обща височина от 125 фута (38 метра).

Ръцете на статуята са широки 92 фута (28 метра), символизирайки прегръдката на Христос за човечеството.

Cristo Redentor е изработен от стоманобетон и сапунен камък, избран заради неговата издръжливост и устойчивост на атмосферни влияния.

Статуята тежи приблизително 635 метрични тона.

Той беше финансиран от публични дарения, с приноси от бразилски и международни източници.

30 любопитни факта за статуята на Христос в Рио де Жанейро
Снимка: pixabay.com

Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931 г. в чест на 100-годишнината от независимостта на Бразилия.

Кристо Редентор първоначално беше осветен от осветителна система, захранвана от електричество, генерирано в статуята. По-късно тя беше заменена с по-модерна система.

Статуята е претърпяла няколко реставрации и реновации през годините, за да запази структурната си цялост и да запази външния си вид.

През 2006 г. статуята на Кристо Редентор беше ударена от мълния по време на силна буря, причинявайки леки щети на пръстите, главата и веждите. Ремонтът беше извършен бързо.

Местоположението на статуята предлага панорамна гледка към Рио де Жанейро, включително известни забележителности като планината Захарна глава и плажовете на Копакабана и Ипанема.

Кристо Редентор беше добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2012 г. като част от културния пейзаж на Рио де Жанейро.

Статуята се превърна в популярна туристическа атракция, като милиони посетители от цял свят идват да я видят всяка година.

Смята се, че Cristo Redentor привлича над 2 милиона посетители годишно.

Няколко филма и телевизионни предавания са включвали Кристо Редентор, включително филма за Джеймс Бонд „Moonraker“ и анимационния филм „Rio“.

През 2007 г. статуята претърпя цялостна реставрация, включваща почистване на повърхността, поправка на пукнатини и нанасяне на нов слой сапунен камък.

Кристо Редентор се превърна във важен символ на християнството в Бразилия и централна точка за религиозни събития и церемонии.

Статуята често се използва като символ на мир, любов и единство, представяйки топлия и гостоприемен дух на бразилския народ.

През 2014 г. Кристо Редентор беше осветен с цветовете на знамената на различни държави по време на Световното първенство по футбол като символ на международна солидарност и подкрепа за турнира.

Местоположението на статуята на планината Корковадо е избрано, за да се осигури видимостта й от различни части на Рио де Жанейро.

Кристо Редентор е вдъхновил създаването на подобни статуи по целия свят, като статуята на Христос Кралят в Świebodzin, Полша, и Христос от Вунг Тау във Виетнам.

Конструкцията на статуята изискваше значителен инженерен опит, за да се гарантира нейната стабилност на планинския склон.

Плочките от сапунен камък, които покриват статуята, са внимателно поставени, за да позволят разширяване и свиване поради температурни промени.

Ръцете на статуята бяха конструирани отделно и след това прикрепени към тялото по време на процеса на сглобяване.

В рамките на статуята има вътрешен параклис, който може да побере до 150 души за религиозни церемонии и събития.

Кристо Редентор е представен в множество снимки и пощенски картички, превръщайки се в емблематичен образ, представящ както Рио де Жанейро, така и Бразилия като цяло.

Статуята се превърна в символ на надежда и вдъхновение за хората по света, служейки като напомняне за вяра, състрадание и силата на единството.

 

Тези факти демонстрират значението и величието на статуята на Кристо Редентор, улавяйки нейното историческо, културно и архитектурно значение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин