3 пролетни ястия от бабината кухня: Вкусът на детството в съвременния дом - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 пролетни ястия от бабината кухня: Вкусът на детството в съвременния дом
Автор: Peika.bg
3 пролетни ястия от бабината кухня: Вкусът на детството в съвременния дом
Снимка: canva

Пролетта при баба беше време за събиране на диви билки и готвене с даровете на природата.

Ето три от нейните магически рецепти, които превръщат обикновените треви в кулинарни шедьоври:

1. Супа от коприва „За цялостно прочистване“

Традиция, предавана от поколения
Баба твърдеше, че тази супа „измива зимните токсини“. Приготвяна в първите топли дни, тя е символ на обновление.

Продукти:

  • 500 г млади копривови листа

  • 2 моркова

  • 1 глава лук

  • 1/2 ч.л. ориз

  • 1 яйце

  • 1 с.л. брашно

  • сол, червен пипер на прах

Приготвяне:

  1. Копривата измийте с ръкавици, подрежете и сварете за 2 минути в солена вода.

  2. Запържете нарязания лук и моркови, добавете 1.5 л вода и ориза. Варете 15 минути.

  3. Добавете копривата и гответе още 10 минути.

  4. Разбъркайте яйцето с брашното и леко застройте супата, без да спирате да бъркате.

2. Баница с киселец и сирене

Баба винаги казваше: „Киселецът е вкусът на пролетта“. Тази баница беше любимата ѝ за Великденската трапеза.

Продукти:

  • 7 кори за баница (или домашно тесто)

  • 300 г сирене

  • 200 г измит киселец

  • 2 яйца

  • 100 г разтопено масло

Приготвяне:

  1. Нарежете киселеца и смесете със сиренето и яйцата.

  2. Намажете корите с разтопено масло, наредете ги в тава, като редувате със сместа.

  3. Печете при 180°C, докато добие златист загар.

3. Ориз с лапад, печен във фурна

Слънчево ястие за хладни пролетни дни

Комбинацията от див лапад и крехък ориз беше бабиният отговор на модерните гурме ястия.

Продукти:

  • 400 г ориз

  • 300 г млади лападови листа

  • 1 глава лук

  • 1 домат

  • 1 ч.л. чубрица

  • 50 мл олио

Приготвяне:

  1. Измийте лапада, нарежете и сварете за 3 минути.

  2. Запържете лука и домата, добавете ориза и 1 литър вода.

  3. Разбъркайте с лапада и чубрица, прехвърлете в тава и печете 25 мин. при 200°C.

Тези рецепти са повече от храна – те са урок за уважение към природата. Както баба казваше: „Земята ни дава всичко, стига да знаем как да го потърсим.“ Опитайте ги и вие, за да прекарате пролетта с вкус на автентичност!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин