3-те най-чести проблема с полетите и как да се справим с тях (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3-те най-чести проблема с полетите и как да се справим с тях (част 1)
Автор: Peika.bg
3-те най-чести проблема с полетите и как да се справим с тях (част 1)

Пътуванията със самолет стават все по-честа и масова практика.

Затова решихме да ви покажем кои са най-често най-често срещани потребителски проблеми при летене със самолет и как, ако е възможно, да се справим с тях.

1. Пропуснат полет с прекачване

Много често, когато летим до дълги дестинации, трябва да се прекачваме. Ако полетите се осъществяват от една и съща компания няма за какво да се притесняваме. Компанията знае, че полетът е свързан и затова прави всичко възможно да уреди прекачването максимално лесно. Пасажерите биват предупредени още на кацане какви стъпки трябва да предприемат, а често персоналът на самолета или летището упътва пътуващите до прекачващия полет или дори ги ескортира. При всички случаи – ако сте изпуснали полетът си по вина на авиокомпанията, вие ще бъдете качени на първия възможен полет за същата дестинация и ще ви бъдат дадени пари за храна и нощувка. Но ако изпуснете полета поради ваша вина – поемате пълната отговорност. За да не се случи това проверете много внимателно часовете на връзката и вижте предварително как и откъде е най-лесният маршрут за придвижване. Ако полетите с прекачване са от две компании – оставете си поне 2 часа време между тях.

2. Отменено пътуване заради лични непредвидими обстоятелства

Понякога се случва да не можем да пътуваме поради непредвидими промени в графика. Това е изключително неприятна ситуация, но авиокомпанията не е отговорна за нея. Ако сте резервирали при нискотарифна компания, шансовете да възстановите парите от билетите си са почти нулеви. Едно от предимствата да закупите билети от нормални авиокомпании е, че макар по-скъпи, при много от тях билетите могат да се пренасочват за друга дата, но отново в рамките на определен срок. Ако отмените полетът си в последния момент – шансът за компенсация отново е много нисък. При наличието на застраховка за пътуване някои от вашите разходи могат да бъдат покрити – въпреки че парите за закупуване на застраховка си струват само ако билетът ви е относително скъп, защото иначе разходът може да надхвърли ползата. Все пак ако възникне ситуация, която изисква неочаквана отмяна на полета, може да се обадите на компанията и да им обясните ситуацията. Дали ще се съгласят промени или не, често зависи от тяхната политика и настроение.

3. Отменен полет заради лошо време

Ако полетът ви е отменен заради лошо време не ви остава нищо друго, освен да чакате. В такива ситуации никога не се знае кога ще се оправи положението. Експертите съветват ако полетът ви е спешен да се ориентирате към друг вид транспорт или друга авиокомпания, макар че по този начин няма да бъдат възстановени парите от самолетния ви билет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин