40-метрова мартеница ще краси Лакатнишките скали - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
40-метрова мартеница ще краси Лакатнишките скали
Автор: Peika.bg

Какво ще правите на 1-ви март? Защо не си спретнете една импровизирана екскурзия до Лакатник? Сега ще ни попитате защо точно до там?

По случай празника на Баба Марта от отвесите на Лакатнишките скали ще бъде спусната 40-метрова мартеница! Тя ще се развее от заслона Орлоно гнездо над Алпийска поляна.

Събитието ще започне в 10:00 часа. След това ще продължи в центъра на с. Гара Лакатник от 12:00 часа с изпълнения на гайдари и фолклорни състави от същото селото и от село Миланово. Всички, които решат да посетят празника в Лакатник могат да очакват изненади от Баба Марта, както и „мартенски“ хапки и чаша сгряващо червено вино. Самото спускане на мартеницата и отбелязването на празника ще бъде заснето с дрон. Очаква ви един хубав, българки празник с добро настроение и много емоции.

Събитието се организира от инициативен комитет от. с. Гара Лакатник, кметствата на с. Гара Лакатник и с. Миланово, Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Планинско-спасителна служба-отряд Лакатник.

Какво още да видите, докато сте в Лакатник?

Карстов извор „Житолюб“ - Намира се в подножието на Лакатнишките скали, под пещера Темната дупка. Това е един от най-големите карстови извори в страната, който води началото си от две подземни реки.

Пещера „Темната дупка“ - Тя е най-известната в района. Общата дължина на галериите й достига 5 км, което я нарежда на четвърто място по дължина от пещерите в България. Разположена е на 4 етажа и ако желаете да проникнете в нея, си приготвяте стабилни обувки и осветление. В пещерата има множество езера.

Пропаст „Ямата“ - Третата по големите пропаст България (-45 м) се намира в махала „Пропаст“ в село Лакатник. Най-добре е да попитате някой местен за точното й местонахождение. В противен случай трудно бихте я открили.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин