4-те най-шоколадови европейски държави - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4-те най-шоколадови европейски държави
Автор: Peika.bg
4-те най-шоколадови европейски държави

Шоколадът е едно от изкушенията, на които човек трудно може да се устои.

Каквото и да си говорим, човешката страст към шоколада датира от векове. В някои държави, където производството му е по-голямо, той е издигнат в своеобразен култ. В наши дни може да намерите музеи на шоколада, тематични паркове от шоколад, хотели от шоколад, фабрики за производство на шоколад и безброй магазини и заведения, предлагащи единствено шоколади т. н.

Ето и някои от най-шоколадовите дестинации в Европа:

1. Швейцария

Швейцария е родината на някои от най-известните марки шоколад, достойно прославили се като първенци по качество в сферата. Интересен факт е, че в световен мащаб, тя е страната с най-висока консумация на шоколад на глава от населението (около 12 кг шоколад на човек годишно). В Швейцария може да намерите множество сладкарници и магазини, където буквално да бъдете заринати от избор на всевъзможни шоколади и десерти. Затова определено препоръчваме тази страна като дестинация за любителите на сладките изкушения.

2. Белгия

Според белгийците шоколадът е храна за шампионите, афродизиак за интимните партньори, слабост за богатите и любимо лакомство за всички останали. В Белгия може да намерите повече от 15 шоколадови фабрики, 16 музея, посветени на шоколада, както и 2000 специализирани магазина за шоколад. Последните могат да бъдат намерени в почти всяко населено място в страната. В много от магазините за шоколад можете да намерите луксозно опаковани „пралини“, много от които са изработени ръчно. Освен това страната произвежда около 170 000 тона шоколад годишно, така че определено ви го препоръчваме като една от най-сладките европейски дестинации.

3. Франция

Освен първенец в производството на облекло, вино и сирена, Франция не отстъпва място и в шоколадовата индустрия. Тамошните произведители на сладкото изкушение са едни от водещите в световен мащаб и са концентрирани предимно върху направата на първокласни луксозни и декоративни изделия.

4. Испания  

Интересен и малко известен факт е, че наричат малкия и красив крайбрежен испански курорт Вилахойоса „Шоколадовия град“. Той се прочува през 18-ти век, когато започва да внася какаови зърна от Еквадор и Венецуела и стартира производството на шоколад през 1881 г., като скоро след това започва изнася за цяла Европа. Една от атракциите на Вилахойоса е Шоколадовият музей, където лично можете да видите как се приготвя любимото лакомство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин