5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (І част) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (І част)
Автор: Вероника Иванова
5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (І част)

Никола Фичев, по известен като Колю Фичето, е една от най-ярките фигури от времето на българското възраждане, оставил след себе си редица архитектурни шедьоври.

Той е признат от своите съвременници за майстор (уста), а в наши дни – за първомайстор на националната архитектура.

Ето и кои са най-известните обекти, дело на първомайстор Колю Фичето:

1. Църквата “Света Троица”, Свищов

Църквата е построена през 1867 г. и е един от най-интересните архитектурни паметници в града. Иконите, с които е изографисана църквата са дело на свищовския художник Николай Павлович. Тъй като храмът пострадал доста сериозно при земетресението от 1977 г. се наложила цялостна реставрация (приключила през 1992 година).

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (І част)

2. Мостът над река Росица, Севлиево

Този мост е строен по времето на Кримската война (1853-1856 г.), тъй като тогава движението на войски, пътници и стоки се увеличило. Така на местната власт било възложено построяването на каменен мост със собствени средства. Липсата на средства забавила до известна степен строежа, но все пак през 1856 г. той бил започнат, като около 2 години по-късно грубият строеж  е завършен. В тогавашният си вид моста бил дълъг 110 м. и 7 свода поддържали конструкцията  му – средният бил най-висок и оформял “гърбица”.

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (І част)

3. Мостът на Колю Фичето, Дряново

Мостът е сред ранните хидротехнически постройки на майстора, като е в типичния възрожденски стил – тип “гърбат” (римски) мост. Дължината му е 38,5 м., а общата ширина – 5 м. Конструкцията се крепи на 4 свода, с различни по големина отвори, стъпили върху 3 масивни каменни колони. Най-висок е вторият свод, където се е оформила  и въпросната “гърбица”.

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (І част)

4. Храмът “Свети Никола”, Дряново

Построен през 1851 г. храмът “Свети Никола” е сред първите самостоятелни строежи на Колю Фичето, като на същото място преди него е имало църква. По видът на фасадите ясно си личи,че майстора е въвел свой собствен стил. В храма могат да бъдат видени интересни стенописи, създадени през 1926 г., а 3 от иконите са дело на Станислав Доспевски – един от най-изтъкнатите български художници от епохата на възраждането.

Тук в началото на XX век се е намирало и едно от килийните училища в Дряново, като по-късно – в края на същия век, точно до храма “Свети Никола” е построена голяма училищна сграда, която обединила 3-те дряновски училища.

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (І част)

5. Килифаревски манастир “Рождество Богородично”

Този манастир е разположен на 16 км. южно от Велико Търново и на 5 км. от Килифарево, като той, заедно със стенописите и иконостаса е обявен за художествен паметник накултурата. Основан е около 1350 г. от Св. Теодосий Търновски, който бил подпомогнат от цар Иван Александър. През 1393 г. манастирът е бил разрушен от османските нашественици, като дотогава там се е развивала книжовна дейност.

През 1718 г. отново е построен манастир, който в края на XVIII век е разрушен. Повторното му възобновяване започва през  1842 г. когато на Колю Фичето  е възложена задачата да построи тук църквата “Свети Димитър”. Старата църква “Рождество Богородично”  е превърната в параклис, посветен на Св. Теодосий Търновски. На територията на църквата “Свети Димитър” има още един параклис  – “Свети Иван Рилски”, а влизайки в нея може да видите иконостаса, изработен от тревненски майстори, както и няколко внушителни икони.

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (І част)

Очаквайте втората  част на статията, в която ще ви разкажем за още 5 интересни архитектурни шедьоври, дело на първомайстор Колю Фичето.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин