5 безплатни неща, които да правиш в Рим - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 безплатни неща, които да правиш в Рим
5 безплатни неща, които да правиш в Рим

Във Вечния град, където всяка крачка е история, има безброй възможности за развлечения.

Рим е мечтана дестинация, която не е необходимо да ти струва цяло състояние. Много музеи и забележителности имат високи входни такси, но има и неща, които са абсолютно безплатни. Те всъщност са едни от най-приятните!

1. Хвърли монета във Фонтана ди Треви

Фонтанът е един от най-известните в цял свят. Намира се в сърцето на Рим. В центъра му е фигурата на бог Нептун. Той е заобиколен от двете си страни с по една женска фигура, които символизират здраве и изобилие. Легендите разказват, че ако метнеш монета във фонтана, някой ден ще се върнеш в Рим.

Фонтана ди Треви се пълни с около 3 000 евро всеки ден. Парите се изваждат от там всяка сутрин. Те се даряват за поддръжката на приют в града. Ако искате да се насладите на красотата на фонтана без да сте заобиколени от тълпи от хора, ще се наложи да станете рано, за да отидете там по първи петли. 

2. Разходи се из уличките на Трастевере

Това е от най-емблематичните квартали за Рим - с тесни улички и завладяваща атмосфера. Разположен е от дясната страна на река Тибър, а името му буквално означава „отвъд Тибър“. В квартала има много кафенета, ресторанти, магазинчета и винаги е пълен с хора. Вечерно време събира местни и пътешественици на по бира (или чаша вино).

3. Наслади се на гледките

Една от най-хубавите гледки в Рим се открива от „портокаловата градина“ . Тя е много приятна и спокойна. В нея ще срещнеш повече пътешественици, доведени от някой местен. От терасата на градината се вижда базиликата „Свети Петър“, както и много други забележителности. Спокойствието и прекрасната гледка така ще те омагьосат, че ще изгубиш представа за времето. На няколко крачки от градината се намира и тайната на Рим - ключалката, която отключва вълнението и открива впечатляваща гледка към купола на „Свети Петър“.

4. Пантеонът

Той също се намира в сърцето на града и от там всичко е на една крачка разстояние. Той със сигурност е една от най-впечатляващите забележителности в Рим. Най-забележителната част от него е куполът, който е наричан още „окото на Пантеона“ - с диаметър цели 43 метра. Интересен факт е, че разстоянието от пода до върха на купола е равен на диаметъра му. 

5. Градините на Вила Боргезе

Вила Боргезе е градина, в която са разположени Галерия Боргезе (музей) и други видове атракции. Градините са толкова големи, че може да се разхождаш из тях цял ден. Това пространство местните използват за различни активности, като тичане, разходки, каране на колело, почивка. 

Текстът и снимките са изпратени от Биляна Петрова за рубриката Стани автор

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин