5 урока за пътуването, които да научите от филмите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 урока за пътуването, които да научите от филмите
Автор: Полина Райнова
5 урока за пътуването, които да научите от филмите

Има моменти, в които дори и най-заклетите пътешественици се нуждаят от зрънце вдъхновение. Време е да призовем химна на Рей Чарлс "Hit the Road, Jack" и да счупим сивия делник, напук на всичко.

Ето няколко предложения от нас за филмово вдъхновение (възможни странични ефекти: неустоим копнеж да си стегнете багажа на момента и особена притегателна сила към прага на вратата).

В дивата природа (Into the Wild) – (не) тръгвай сам

Има моменти, в които осъзнаваме,че нищо не е такова, каквото ни се исканито работата, нито средата, нито дори приятелите. Нуждата от нещо коренно различно става пулсиращо болезнена: наместо да се сведем глава и да се депресираме по случая, по-добре ще е да последваме примера на Кристофър МакКендълс. Филмът на Шон Пен разказва за истинската история на Кристофър (Алекс Супертрамп, както той сам нарича себе си) – момче, което завършва колежа и се отправя сам към пътешествие с крайна цел Аляска. Без кола, без пари, без план, без карта. Да тръгнеш сам, без дори да знаеш кога ще завърши пътуването, звучи налудничаво, но пък може да се окаже жизнено важно за теб самия... за преоткриването и равносметката. Внимавайте обаче, защото както самият Алекс пише в дневника си в края на лентата, „Щастието е истинско единствено ако е споделено”. Така че решението дали да си вземете компания по Пътя си е лично ваше.

Плажът (The Beach) – търси необикновеното място

Ако вече сте на път, но все още не сте сигурни къде точно отивате, тогава ви трябва луд щотландец, който да ви подхвърли карта на тайно райско местенце. Не се впускайте в излишни разсъждения по въпроса – как иначе ще повярвате, че е на път да ви се случи най-невероятното приключение? Лентата на Дани Бойл („Трейнспотинг”, „28 дни по-късно”) е не само вдъхновение за път, а и една истински различна гледна точка. Все пак пътуването съвсем не се изчерпва с резервирането на хотелска стая и самолетни билети. Дръжте очите и ушите си широко отворени – никога не знаете кога иззад ъгъла ще изскочи някой съмнителен местен, който ще реши да подшушне точно на вас неизвестните координати на странно място, далеч от глъчката на туристите.

Кон-Тики (Kon-Tiki) - не се отказвай, колкото и шантава да ти се вижда идеята

Пътешествие през Тихия океан на сал. 8000 километра. 101 дни. Крайна точка Полинезия. Шестима мъже и един папагал. Ако трябва да сътворим история от тези безумно съчетани обстоятелства и факти, тя със сигурност не би имала щастлив край, поне не и в главите ни. Действителността обаче съвсем не е такава. Норвежкият филм, номиниран за Оскар, разказва за истинската история на изследователя Тур Хейердал, който се прочува с експедицията със сала Кон-Тики и доказва, че плаването през океана е било възможно за южноамериканските индианци. Навремето тази негова теория е звучала меко казано абсурдно за повечето учени. С други думи това би трябвало да ви наведе на мисълта, че каквото и да ви се прииска да направите (дори това да е да вървите пеша до Лапландия), хората, които ще се опитат да ви убедят колко е нелепа идеята, заслужават само едно: пълно игнориране.

Телма и Луиз (Thelma and Louise) – стигни до ръба (или зад него)

И то съвсем буквално. Когато си на Пътя правила няма. Има го единствено желанието да стигнеш още по-далеч, дори и това да означава да прехвърлиш ръба на висока скала с бясна скорост в кола. И защо не? Когато в колата до теб стои най-добрата ти приятелка, която току-що си спасила от изнасилване, адреналинът е толкова много, колкото само Сюзън Сарандън и Джина Дейвис могат да си представят. Ако вдъхновението за пътешествие не идва от вас, потърсете го в най-близките си приятели, може би те ще ви дадат повода или порива, който така отчаяно призовавате.

Преди изгрев (Before Sunrise) – влюби се в непознат

Да си някъде на десетки или пък стотици километри далеч от дома, само по себе си е вълнуващо преживяване, но това, което може да усили емоцията ви до краен предел, е естествено да се влюбите. Банално, но факт. Или може би по-скоро банално би звучало като нечий чужд разказ, но ако реално сте на мястото на Джули Делпи, която среща във влака Итън Хоук и прекарва с него една нощ във Виена... хм... Ами тогава със сигурност „банално” няма да е от думите, които ще използвате, за да опишете пътуването.

Ако пък никоя от тези филмови причини не ви звучи достатъчно основателна, за да напуснете защитената територия на дома, то тогава помислете за тази: „Ако нямате защо да останете, това е достатъчно добър повод да се отправите на път”.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин