5 интересни факта за авиацията (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни факта за авиацията (част 2)
Автор: Peika.bg
5 интересни факта за авиацията (част 2)

В наши дни пътуването се случва изключително лесно и до голяма степен го приемаме за даденост.

>

>

Само преди няколко десетилетия обаче пътуването със самолет е било недостижима мечта.

Тъй като авиационната индустрия остава едно от чудесата на съвременното общество и впечатлява със своята мащабност и организация, ето и някои от най-интересни факти, свързани с нея:

1. Малък процент от населението на планетата е пътувал със самолет

Макар както вече казахме – за нас пътуването със самолет да е даденост, изключително малко хора в световен мащаб са имали шанса да си позволят това удоволствие. Според изчисленията – едва около 5% от световното население се е качвало на борда на летателна машина. Същевременно над 3 млн. души са в небето по всяко време на денонощието.

2. Най-бързият самолет в историята

Най-бързият самолет, държащ все още рекорда на „Гинес“, е Lockheed SR-71 Blackbird. Той е военен разузнавателен стелт самолет, построен от САЩ през далечната 1964 г., но въпреки това все още се смята за върховна технология. Той остава в експлоатация чак до 1999 г. и максималната му скорост е от над 3500 км/ч. Държи и рекорда за най-високо достигнал самолет – почти 26 км над земната повърхност и същевременно е изминал разстоянието между Лондон и Ню Йорк за 1 час и 54 мин.

3. Най-оборотното летище

Две летища са най-заетите в света. Това са Хартсийл-Джексън в Атланта, САЩ (96 млн. пътници годишно) и Кепитъл интернешънъл еърпорт в Пекин (86 млн. пътници годишно).

4. Огромна индустрия

Гражданската авиация е една от най-големите индустрии в света. Средно тя генерира над 640 млр. приходи за 12 месеца, като тези цифри растат всяка година.

5. Замърсяване

Интересен факт е, че замърсяването от огромното количество изгорели газове от самолети, убиват много повече хора, от колкото самолетните катастрофи. Сред над 10 000 души на година умират заради токсични газове, отделени от летателните машини.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин