5 интересни фестивала на храната от цял свят - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни фестивала на храната от цял свят
Автор: Peika.bg
5 интересни фестивала на храната от цял свят

За всички любители на кулинарния туризъм подготвихме списък с 5 кулинарни фестивала, които със сигурност бихте искали да посетите. 

Вижте кои са те:

1. Празникът на Свети Антоний в ЛисабонПортугалия

С пищни улични тържества се отбелязва одишнината от смъртта на покровителя на Лисабон, а основна роля в тях имат сардините и босилекът. От 12-13-и юли над 50 улични събития придават празнична атмосфера на красивите исторически квартали Алфама, Кастело и Мадрагора. Лее се вино, а възгухът е изпълнен с аромата на гриловани сардини, които са основната храна, която се консумира по време на този пъстър празник.

2. Празникът на Аспержите в Швецинген, Германия

Едва ли има друго място, където аспержите да са толкова почитани и обичани, колкото в Германия. Районът Баден-Вюртемберг обаче е първенец що се отнася до отглеждането на белите аспержи, които са величани от ценителите заради своя деликатен вкус. Швецинген, който разположен в плодородната равнина между реките Рейн и Некар, се гордее с прозвището Град на апержите. Именно тук през май се провежда и ежегодният празник на аспержите, който се отбелязва с тържества, музика и церемония по определянето на нова Кралица на аспержите.

3. Празникът на трюфела в Пиемонт, Италия

Малко са храните, които предизвикват такова страстно благоговение, както трюфелите. Богатата реколта от първокласни трюфели е донесла изключителна слава на градчето Алба в региона Пиемонт в северна Италия. Всяка есен там се организират чествания, посветени на тази рядка и високо ценена гъба. Те се провеждат всеки уикенд от средата на октомври до средата на ноември. Гордостта на събитието е пазарът за ценните бели трюфели, който се разполага на историческия площад Кортиле делла Мадалена, намиращ се в сърцето на римското градче Алба.

4. Празникът на лютите чушки в долината Хач в Ню Мексико, САЩ

Лютите чушки са донесли на Хач огромна слава сред жителите на югозападните щати. Градчето, чиито жители наброяват едва 2000 души, посреща над 30 000 гости всяка година за Деня на труда, когато е готова и първата реколта от тези специфични люти чушки.  По време на тържествата, сладко-лютивият вкус на чушките може да бъде опитан в различни яхнии, супи, енчилади и други деликатеси, приготвени от изтъкнати майстори-готвачи, специализирани да готвят с прословутата люта чушка.

5. Празник на виното Божоле нуво в Божоле, Франция

Божо се явява средновековната столица на винения регион Божоле, е идеалното място, където да отпиете първа глътка от новата реколта от прословутото вино. Божоле нуво става готово всяка година по едно и също време, а именно 3-ия четвъртък от месец ноември. Това се превръща в повод за редица чествания и празненства из цяла Франция, но всичко започва първо в Божо, където празненствата се провеждат в рамките на цели 5 дни и са съпроводени от много музика и пълни чаши.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин