5 изненадващи факта за Колизеума в Рим - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 изненадващи факта за Колизеума в Рим
Автор: Peika.bg
5 изненадващи факта за Колизеума в Рим

Няма нищо, което да илюстрира Древен Рим по-добре от Колизеума.

Построена между 70 г. и 80 г. пр. Хр., тази емблема на римската архитектура е най-големият амфитеатър, строен някога. Повече от 2000 години Колизеумът продължава да впечатлява хората и да буди истинско възхищение. През 2018 г. той се превърна в най-популярната туристическа атракция в света, привличайки повече от 7 млн. посетители.

Нови области на арената стават достъпни за обществеността през последните години, което го прави още по-вълнуваща атракция за любителите на архитектурата, древната история и култура.

Независимо дали посещавате Колизеума за първи или за пети път, той винаги има какво ново да покаже. Доказват го и следващите ни изненадващи факти за това архитектурно чудо.

Вижте кои са те:

1. Не винаги се е наричал "Колизеум"

Сега може да го познаваме като Колизеум, но когато е построен, по времето на император Веспасиан, той се нарича амфитеатър Флавий. Веспасиан е първият владетел на династията Флавий. Откъде тогава идва думата Колизеум? Смята се, че е взета от гигантската статуя на император Нерон - известен като Колос - която се е намирала в близост. За съжаление, Веспасиан не доживява да види Колизеума завършен. Вместо това, тази чест се падна на сина му Тит, който празнува тържественото откриване със 100 дни игри, сред които гладиаторски битки и такива с животни.

5 изненадващи факта за Колизеума в Рим

2. Сложна система за сядане

Амфитеатърът може да побере до 80 000 зрители, а разпределението на местата им е прецизно организирано. Императорът и обкръжението му имат свой собствен вход. Останалите зрители са настаняват по стъпалата спрямо своя клас и гражданство. Жените и тези, които не са граждани на Рим, стоят заедно на дървени трибуни, а робите стоят на вече липсващата тераса над трибуните. За да бъде организирано настаняването на толкова много хоро, от външната страна на Колизеума има числа, гравирани над входовете, така че всеки да може да намери мястото си.

3. Тайните под Колизеума

Под гъстия дървен под, гладиаторите и животните чакат своя ред, за да се качат на арената. Дори е имало специални асансьори, които да ги отведат на нея. В тази задкулисна зона е имало и пунктове за оказване на първа помощ. Сега помещенията под амфитеатъра са отворени за посещения.

5 изненадващи факта за Колизеума в Рим

4. Водни битки

Макар че гладиаторските битки и тези с животни се оказват по-популярни, Колизеумът е оборудван и за водни битки. Подземните водопроводи позволяват на арената да се наводни за фалшивите морски битки. В крайна сметка обаче те са преместени на друго място, за да могат да се подобрят подземните задкулисни съоръжения.

5. Гладиаторско училище

В Рим са съществували няколко училища, в които се обучавали гладиатори. Най-голямото от тях е Лудус Магнус (Ludus Magnus). Към момента то е частично разкопано и може да се види от нивото на улицата, точно до Колизеума. Обучителната академия включва мини арена и дори подземен път, който я свързва с амфитеатъра. Освен практическата арена, археолозите са разкопали и ред от 14 клетки, които са се използвали за общежития на бъдещите гладиатори.

5 изненадващи факта за Колизеума в Рим

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин