5 любопитни факта за Хасково, които не знаете - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 любопитни факта за Хасково, които не знаете
Автор: Мария Ангелова

Хасково се рекламира като Града на Богородица – и наистина, как да не посетите най-високата статуя на Дева Мария в света, при това призната от Рекордите на Гинес! Освен това обаче в Хасково и региона има куп интересни места, които да посетите, както и любопитни истории, които да научите. Ето 5 любопитни факта за града, които вероятно не знаете:


1. Паметникът на Капитан Петко Войвода в Хасково е най-големият, посветен на войводата в света. Оказва се, че паметници на тракийския революционер, оставил незаличима следа в народното съзнание и творчество, има не само навсякъде из днешна България, а и в Есими (Гърция), Киев (Украйна) и Рим (Италия)“.

2. Узунджовската църква е най-голямата селска църква в България. Освен това иконостасът й е единственият в България (а и в света), в който има надписи на глаголица.

3. "..край реката редят се, редят се тополите..."всички сме чували тези редове от песента "Среща" на Щурците. Знаете ли обаче, че историята се случва край Хасковската река? Прекрасните стихове са на хасковския поет Симеон Стоянов (1937-2002) и са посветени на красива учителка от града. „Тая песен създаде и някои неочаквани ситуации. „Край реката, редят се, редят се тополите...”, стана повод София и Пловдив да претендират, че това е песен за техния град. В София – защото имало тополи покрай Перловската река, а в Пловдив – покрай Марица. Но мисля, че на всички вече е ясно, че това е песен за Хасково", разказва Кирил Маричков, цитиран от haskovo.com.

4. И като стана въпрос за реки и тополи, покрай Хасковска река в града растат точно 836 тополи. Не сме ги броили, но от туристическия център в града твърдят така и смятаме да им се доверим.

5. За да стигнете до върха на Камбанарията в Хасково, трябва да изкачите точно 135 стъпала. Камбанарията се намира точно до статуята на Света Богородица, вписана в Рекордите на Гинес като най-високия монумент на Божията майка в света. Паметникът обаче не е вписан с цялата си височина – ореолът над главата на статуята (1,80 м) не е призната от Гинес. Прочетете подробности за статуята и камбанарията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин