5 любопитни факта за Южна Корея (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 любопитни факта за Южна Корея (част 2)
Автор: Peika.bg
5 любопитни факта за Южна Корея (част 2)

Южна Корея е страна с богата и пъстра култура, като в наши дни в нея успешно съжителстват вековната мъдрост на даоизма и манията по най-новите технологии. Въпреки че корейците харесват западния начин на живот, те все пак са запазили много от своите ритуали и порядки, които често ни изглеждат странни. 

В следващите редове сме в подготвили няколко любопитни факта за Южна Корея, които може би е в изненадат, но и ще ви покажат какви са животът и привичките на хората там. Ето ги и тях: 

1. Козметиката 

Южнокорейките са известни с това, че се грижат старателно за кожата и косата си, като за целта те използват огромно количество козметични продукти. Изключително рядко можете да видите някоя дама от Южна Корея да излезе на улицата без грим. Младите господа там също се грижат за външния си вид – особено в големите градове е трудно да видите мъж без перфектно стилизирана прическа. В последните години южнокорейската козметика набира все по-голяма популярност в световен мащаб. 

2. Късите поли 

Късите поли и панталонки са постоянно на мода в тази страна и се считат за уместен избор за облекло дори и за бизнес срещи. Това обаче не винаги е било така. От 1963 г. до 1979 г., когато страната е под управлението на президента Пак Чон Хи, било забранено на жените да носят къси поли, стигащи само до 20 см над коляното. Днес те са напълно нормални, но в Южна Корея, както и в Япония, дълбоките деколтета се смятат за нещо неприлично, така че рядко ще видите дамите от тези страни с изрязано деколте. 

3. Близостта между мъже 

В много страни, ако двама мъже се държат за ръка или показват, че са си много близки, това означава, че са двойка. Колкото и да е странно обаче, това не е така в Южна Корея. Въпреки че на еднополовите връзки не се гледат с добро око, нормално е един мъж да седне на коленете на свой приятел без това да породи съмнения за сексуалната му ориентация. 

4. Червеното мастило 

Южнокорейците не харесват червеното мастило. Те смятат се, че ако напишете името на някого с него, ще навлечете на този човек множество беди – дори може и смърт. Някои местни пък вярват, че червеното мастило отблъсква демоните и ни предпазва от мъртвите, но на живите действа по обратния начин – приближава ги до смъртта. 

5. Internet Explorer 

 

В Южна Корея е особено популярен браузърът Internet Explorer, главно заради подчертания афинитет на правителството към него. Много от корейските сайтове (и всички държавни) са специално създадени за този браузър и ако използвате друг – сайтът няма да се зарежда правилно. Освен това в Корея имат своя търсачка, която замества Гугъл – www.naver.com. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин