5 места, които да видите в Сан Франциско - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 места, които да видите в Сан Франциско
Автор: Полина Райнова

Морски лъвове, подводни тунели, криволичещи стръмни улички, покрити с килим от цветя, паркове с девойки, които свирят на арфа. Не, това не е сцена от романтичен филм, а съвсем реално място на картата. Град, който се намира в далечна слънчева Калифорния, на брега на океана: Сан Франциско.

Това е градът, който заслужено грабва златен медал в класацията на най-добрите места за живеене в Щатите за 2012 г. Място, към чиито очарователна атмосфера и дух няма как да останете равнодушни. 

Ето 5 идеи за места, които да посетите, ако имате на разположение 4-5 дни в Сан Франциско (ако това е първата ви визита, най-вероятно няма да е последнатата).

1. Разходка с лодка до моста Голдън Гейт 

Златната порта, както би гласял точният превод на български на моста Голдън Гейт, е несъмнено най-емблематичната забележителност на града. Мостът може да бъде видян от безброй различни гледни точки заради титаничните си размери, но картината, която ще запечатате в съзнанието си след една разходка с лодка до него, не може да се сравни с нито една от останалите гледни точки. Когато резервирате лодката (която можете да откриете на Фишермънс Уорф (Fisherman’s Wharf), рибарски кей недалеч от центъра на града), задължително си запазете час по залез слънце. Така ще можете да видите моста в контражур, буквално позлатен от последните слънчеви лъчи, ще видите как тонове метал се превръщат в тъмен контур на фона на небето и океана.

По време на разходката ще минете покрай още един от символите на Сан Франциско. Мрачен и пропит с кървава история, в залива се извисява затворът Алкатраз – мястото, където гние главата на американската мафия от 20-те години на миналия век.

На връщане от лодката ще имате възможност (с малка доза късмет) да надникнете в нечие мирно и лениво ежедневие: това на морските лъвове, които се събират в залива. Те, за разлика от гръмкото си име, са едни същества безкрайно миролюбиви и радващи се на слънцето: едни истински съвременни хипита!

2. Аквариумът: тунели под тонове вода

Аквариумът на Сан Франциско се намира на същия този залив, откъдето можете да си резервирате лодка до Голдън Гейт. През лятото е отворен от 9 часа сутринта до 8 часа вечерта, а билетите за възрастни са 18 долара. Вътрешността му представлява обширен лабиринт от подводни тунели, които ви позволяват да надникнете директно в личния живот на акули, октоподи, морски звезди, медузи и, разбира се, безброй видове риби. Има няколко кръгли зали, където можете да поседнете за момент и да се потопите (буквално) във водния свят около себе си. Една от тези зали може да ви се стори странно позната. Ако сте гледали филма "Отблизо" (Closer, 2004 г.), може би ще познаете, че именно това  е мястото на първата среща на Джулия Робъртс и Клайв Оуен.

3. Царството на цветята и стръмните улички: улица Ломбард

Тази световноизвестна уличка с осемте си изключително остри завоя не се намира точно в центъра на града. Трябва да знаете, че тръгнете ли да я търсите, има голяма вероятност да се въвлечете в приключение. Хубавото е, че винаги можете да питате някой местен за правилната посока – те със сигурност ще се радват да ви упътят и дори да ви заведат на мястото. Най-подходящите сезони, в които да я видите, са пролет и лято – тогава тя е в пълния си блясък – истински гигантски килим от цветя във всякакви цветове. За нея местните хора имат един специфичен израз – ако искате да кажете, че някой притежава необичайни възможности, то тогава казвате, че този някой има силата да „изправи“ осемте завоя и да превърне Ломбард в права отсечка.

4. Модерно изкуство в музея MOMA

Този музей е в самото сърце на града, така че ще ви бъде много лесно да го откриете. Можете да съчетаете посещението му с разходка по една от главните улици на Сан Франциско – Маркет Стрийт (Market Street). Важно е да имате предвид, че музеят е затворен във вторник, а в останалите дни от седмицата е с работно време от 10:30 до 17:30 часа. Таксата е 25 долара, като определено си заслужава да надникнете право в кипящия център на съвременното изкуство. Тук можете да се сблъскате с имена от световен ранг като това на Марина Абрамович (пърформанс артист) или Синди Шърман (фотограф) или пък просто да се поразходите из абсолютно бяла празна зала, чието движение на въздуха наподобява усещането от това да се разхождате на открито в някое обширно поле.

5. Паркът Голдън Гейт и звукът от арфата

Той е третият по посещаемост в Щатите след Сентръл парк в Ню Йорк и Линкълн парк в Чикаго. Намира се в един от най-добре устроените и красиви квартали в Сан Франциско, на 25-30 минути с градски транспорт от центъра. Там можете да откриете Калифорнийската академия на науките – в никакъв случай не пропускайте да я посетите, ако имате няколко свободни часа. Вътре ще усетите как вибрира земята при земетресения с различна степен по Рихтер, а също и ще видите една истинска екваториална гора...  затворена в огромна стъклена сфера.  Точно срещу Академията на науките ще видите нещо необичайно за територията на Щатите: японска чаена градина. Вътре всичко напомня на перфектната визуализация към хайку стихотворение. Дори да нямате време да посетите някое от тези две места, то и разходка из парка е съвсем достатъчна, за да попиете атмосферата, да срещнете уличните музиканти, които свирят не на китара, а на арфа.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване, полезни съвети и идеи за маршрути! 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Aleksandar Yuriyev Bogdanov, 08.05.2013 | 22:30
Браво за добрата статия :) Аз съм бил в този град няколко пъти, разказвал съм за него, но по начина по който е написано тук, красотата на града се предава напълно. Благодаря на автора. Сигурен съм, че за да се напише това, то автора го е преживял :) Аз лично ще отида отново.
Абонирайте се за нашия бюлетин