5 начина да се предпазите от джебчии - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 начина да се предпазите от джебчии
Автор: Peika.bg
5 начина да се предпазите от джебчии
Снимка: Jaan-Cornelius K.

Пътешествията, ваканциите, туризмът са забавни, вълнуващи, освежаващи и изпълващи ви с живот. Освен ако не са помрачени от кражбата на ваша ценност от джоба ви или по-лошо- направо пред очите ви. Всеки знае, че джебчийството е световен феномен, а любимите жертви на престъпниците са невинните, нищо неподозиращи, непредпазливи туристи с телефони и пари в джобовете и фотапарати в ръце.


С други думи, насладете се на почивката си, но си пазете имуществото. Ето пет предложения как да стане това.

1. Стойте далеч от големите тълпи

Най-лесно е за джебчията да ви открадне портфейла в средата на навалицата, сред стотици хора. Най-доброто, което можете да направите, е да се опитате да се движите извън тълпите по улиците. В Европа джебчиите често устройват различни „сценки“ като бой, например, за да отвлекат вниманието ви, докато някой трети и отмъква принадлежностите.

2. Пазете си ценностите

Разбира се, понякога няма начин да избягате от тълпите - като в метрото, например. Там е пълно с хора през цялото време, което е рай за джебчиите. Помислете дали да не сложите парите си в колан за пари, което ще намали шансовете на лошите до минимум.

Принципно, винаги е вариант да си оставите ценностите в сейфа на хотела. Камерата или фотоапарата си дръжте винаги в ръце, с увит ремък около ръката си. Не ги оставяйте на масата или закачени на облегалката на стола в ресторантите. Най-добре ги дръжте в скута си, в джоба или на ремък.

36634

Имайте предвид, че най-много се крадат смартфони, защото е най-лесно. Един от номерата на джебчиите е следният - един от крадците приближава масата на туристите и им показва карта или вестник. Когато вестникът покрие масата, друг крадец се стрелва и грабва смартфона.

3. Разберете къде са свърталищата на джебчиите

Във всеки по-голям град ги има и всеки местен може да ви ги каже веднага. В мегаполисите тези места са големите туристически обекти, площадите и отново - спирките на метрото.

Джебчиите много често обитават именно спирките на метрото и един от номерата им е да скочат във вагона в последния момент, да се блъснат във вас или да ви избутат, и след това да изскочат навън, преди вратите да се затворят. В ръцете им вече е нещо, което ви принадлежи.

36632

4. Не вярвайте на никого

Джебчиите може да са всякакви, но най-често са деца между 10-16 години, защото са бързи, подвижни, незабележими, а и ако бъдат заловени, след това е трудно да бъдат подведени под отговорност. Другият вариант е джебчията да е човек, който въобще не очаквате – клошарят от края на вагона едва ли е джебчията, доста по-вероятно е да е някой от мъжете в костюми наоколо - те всичките изглеждат еднакви, няма да им обърнете внимание, поради което няма да можете да дадете описание в детайли на полицията.

5. Нещата винаги могат да завършат зле

Ако все пак ви преджобят в чужбина, не се обвинявайте - случва се на повече хора, отколкото предполагате. Най-добре си запишете предварително номера от гърба на картата, на който да звъннете, че е открадната, за да я блокирате възможно по-бързо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин