5 неща, които да НЕ правите в Гърция - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които да НЕ правите в Гърция
Автор: Иванка Могилска
5 неща, които да НЕ правите в Гърция
Снимка: Guliver/Getty Images

Ваканцията в Гърция винаги е вълнуващо преживяване. Нямате търпение да видите на живо планината на боговете – Олимп, както и да станете част от съвършената снимка: остров, обграден от синьо море, с красив плаж – на него кокетно подредена маса за двама, а на заден фон бели къщички със сини капаци на прозорците. За да постигнете своята мечтана гръцка идилия, има неща, които не бива да правите в Гърция.


1. Не очаквайте всичко да е перфектно

Първо, това изобщо не е възможно и второ, нали не сте забравили, че сте на Балканите. Чарът им е именно в неуредиците. Когато в жегата се отпуснете на някой красив плаж, ще установите, че всички малки дефекти нямат никакво значение. Предлагаме ви с по същия дзен начин да се отнасяте и към шофирането. Гърците не са особено дисциплинирани шофьори. Не се мерете с тях, не им се ядосвайте и не се опитвайте да им покажете кой е по-добър шофьор от двама ви. Не познавате достатъчно добре пътищата и освен, че се излагате на опасност, рискувате да ви лепнат солена глоба за неспазване на правилника. (Нали правилата важат и за гръцките шофьори? Да, ама те като видят полицай и си ги спазват)

2. Не отказвайте покана за гости

Гърците са много дружелюбни. Особено, когато попаднете извън обичайните туристически райони. Не е изключено някой от местните ви нови приятели да ви покани на кафе или вечеря у дома си или да ви даде плодове от градината си.

Не отказвайте! Това ще е едно от най-хубавите гостувания в живота ви. Гърците умеят да се веселят, добри готвачи са и сърцето им е широко. Е, вечерята сигурно ще започне чак към 11 часа вечерта, сватбата ще продължи до сутринта и ще се уморите, но пък преживяването определено ще се струва.

3. Не се опитвайте да видите всички острови за 5 или 10 дни

Направете си маршрут, който ви позволява да разгледате някой от големите градове – Солун или Атина – и няколко острова. Изберете си един или два острова от по-известните и един или два от тези, които са извън обичайните туристически маршрути. Така ще видите истинското лице на Гърция. Освен това не толкова популярните гръцки острови са красиви и далеч по-евтини. Можете да си позволите да останете на тях повече време. Тогава е сигурно, че ще се запознаете с местните жители. (Преговорете точка 2 преди да отговорите на поканата им за гостуване)

4. Не яжте в добре известните ви вериги за бързо хранене

Вериги за бързо хранене има навсякъде по света, но малко неща могат да се сравнят с едно пастицио, пресни миди и калмари или зеленчуци, набрани от градината към ресторанта. Опитайте местните специалитети и няма да останете разочаровани. Чудесна идея е също да си купите пресни миди или риба от рибарите и да си ги приготвите сами. Вкусна, здравословна и евтина – това е гръцката храна и не, не е реклама, а чиста истина.

5. Не се дръжте като дезориентирани туристи

Вярно е, че парите в тази държава идват основно от туризъм и в Гърция всеки трети е турист. Но все пак, можете да прочетете предварително какви дрехи ще ви трябват и да не размахвате фотоапарата си така, сякаш се готвите не да снимате, а да убиете човек с него. По островите и малките курортни селища няма да ви се случи нищо лошо. В големите градове обаче, визията на туристически лапнишаран определено носи проблеми. Джебчии, измамници на дребно, некоректни търговци – тяхната плячка са именно неориентираните туристи.

Пригответе се за жарко слънце, красиви плажове и дружелюбни хора. Отворете сърцето си за тях. Ще се убедите, че Гърция е много по-хубава от картичка с два реда бели къщи и много по-вълшебна от всички древногръцки митове и легенди, които сте прочели като дете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин