5 неща, които да не правим в Гърция (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които да не правим в Гърция (част 1)
Автор: Peika.bg
5 неща, които да не правим в Гърция (част 1)

Сигурно често посещавате Гърция, но знаете ли всичко за местната култура и порядки?

Както всяка страна, така и южната ни съседка има някои неписани правила. Вижте кои са те:

1. Жестовете

В Гърция се смята за проява на неуважение, ако поставите дланта си към лицето на някого (подобно на знака „Спри“). С този жест можете да си навлечете неприятности, ако попаднете на някой по-агресивен грък. В допълнение ви препоръчваме да използвате „да” и „не”, когато потвърждавате или отричате нещо, тъй като кимането не се възприема особено добре в южната ни съседка.

2. Не отказвайте почерпка

Ако сте в таверна или ресторант в Гърция, е съвсем нормално някой от местните да ви почерпи с тяхното типично узо или сладкиш. Не се чувствайте длъжни нито да изпивате алкохола, нито да изяждате сладкиша. Достатъчно е леко да се изправите и да благодарите на онзи, който ви е почерпил. Ако пък са ви дали узо, е достатъчно на малко по-висок тон да кажете „Наздраве” (на гръцки „ямас”).

5 неща, които да не правим в Гърция (част 1)

3. Запознанството

Както и нашенци, така и гърците обичат да се ръкуват. Затова ако се запознавате с някой местен, задължително подайте ръка за поздрав.

4. Гостуването

Съветваме ви никога да не ходите на гости в гръцки дом, без да вземете подарък на домакина. Счита се за проява на лош вкус да се появите с празни ръце.

5. Закъснението

Не се притеснявайте, ако ви се случи да закъснеете в Гърция – местните никак не са най-забързаните и точните. Там да се появите навреме не е от първостепенно значение, както би било в Централна и Западна Европа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин