5 опасни храни от цял свят - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 опасни храни от цял свят
Автор: Peika.bg
5 опасни храни от цял свят

Да, всички си мечтаем да посетим далечни кътчета на света и да опитаме от местните деликатеси и традиционни ястия.

Някои от тях изглеждат съвсем безобидни, но всъщност могат да ни навлекат доста проблеми и дори в по-големи дози да ни убият. Затова сме ви подготвили списък с пет от най-опасните екзотични храни на Земята. Ето ги и тях:

1. Плод аки

Този, подобен на круша, плод се среща най-вече в Ямайка. Той е ядлив, но преди да си отхапете от него, трябва да се уверите, че е с точната степен на зрялост. Освен това аки трябва да бъде нарязан правилно, тъй като само жълтата му вътрешна част е годна за ядене. Консумацията на останалото ще ви разболее от ямайска болест. А нейните симптоми са доста неприятни – повръщане, което може да доведе до пристъпи или дори до фатална хипогликемия.

52615

2. Касава

Корените касава
са важен хранителен продукт в Африка и в страните от Карибския басейн. Имайте предвид обаче, че в суров вид те са силно отровни заради съдържащата се в тях циановодородна киселина. Затова преди консумация, касава трябва да се подложат на термична обработка или да бъдат смлени и добре изсушени.

52613

3
. Касу Марзу

Касу Марзу в буквален превод превод означава „гнило сирене“. То е направено от овче мляко и е изключително популярно на италианския остров Сардиния. Понеже вече сигурно се чудите какво търси то в тази класация ще побързаме да ви кажем – в него има хиляди ларви. Освен това сиренето се яде, само ако те са живи, защото когато умрат то става опасно за консумация.

17108

4
. Сурово кашу

Освен ако нямате алергия, вероятно не би ви хрумнало да се тревожите от консумацията на сурово кашу. Трябва обаче да знаете, че черупката му съдържа вид смола, която е силен алерген и е близка по химичен състав до урушиолата в отровния бръшлян. Сега сигурно се питате как тогава в магазина ни продават сурово кашу? Ами истината е, че нагряването разрушава токсина, така че сурови ядки кашу фактически не стигат до пазара. Тези, които ядем и са ни представени като сурови, са всъщност парени.

52617

5
. Плод от бъз

Странно, нали? Дребните му плодчета често се добавят във фиточайовете, сладката и десертите. Само че подобно на плода аки, черният бъз трябва да се консумира само добре узрял, тъй като преди това в плодовете може да се съдържа цианид.

52614

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин