5 пътеки, които да изминете около Пловдив - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 пътеки, които да изминете около Пловдив
Автор: Peika.bg
5 пътеки, които да изминете около Пловдив

Искате да прекарате уикенда навън? Да се разходите около Пловдив?

Имаме 5 прекрасни идеи за екопътеки, които да изминете. Те ще ви преведат през буйни гори, национални паркове, водопади, хижи и селца.

Уговаряйте компанията, пригответе раниците и потегляйте. Желаем ви слънчеви пътешествия!

Водопад Сливодолско падало

Разстояние от Пловдив: 30 км

Водопадът се намира над Бачково, разположен в най-големия биосферен резерват на Родопите – Червената стена. Пътеката тръгва точно след третия тунел по пътя между Асеновград и Смолян. Върви срещу течението на реката и се издига на 10-ина метра над нея.На най-опасните участъци, където ширината ѝ не надминава метър, има метални въжета по скалите за опора. Сливодолското падало е най-високо намиращият се водопад в Родопите. Водите му падат от височина 50 м. През лятото водната стена е по-малка, но мястото е все така живописно. Над водопада се намира една приятна поляна, където може да си починете или да си направите пикник.

5 пътеки, които да изминете около Пловдив

*

Водопад Лястовичи вир

Разстояние от Пловдив: 35 км

До водопада се достига по маршрута Асеновград - Долнослав - яз. Сушица. Според местните хора името на водопада идва от труднодостъпния терен и заради това "само лястовиците имат достъп и могат да стигнат до тук". Разходката до водопада обаче е приятна и изпълнена с много красиви гледки, а до него се стига чрез десетките стъпала, изкопани от идващите тук хора. Язовир "Сушица" е в непосредствена близост и е чудесно място за пикник. Наблизо се намира и конната база. След нея пътеката минава вляво и се движи успоредно срещу течението на река "Сушица". След около 500 м. се слиза до реката. Преминавате множество водни каскади и след около 300 м., в които се движите буквално сред самите водни прагове, стигате водопада, който има пад на водата около 12 метра.

5 пътеки, които да изминете около Пловдив

*

Екопътека "с. Белица-Пещерата"

Разстояние от Пловдив: 56 км

Екопътеката започва от началото на с. Белица, на 10 км от гр. Лъки. Тя e лека и много приятна. Поставени са информационно-образователни и указателна табели, маси, пейки, беседки и барбекю. Има и атрактивни забавления за децата - умалени модели на къщичка на баба Яга, на Снежанка и Седемте джуджета, на бабата на Червената шапчица. Обособени са различни кътове: на Тарзан, на Мечо пух и други. Всичко това се простира покрай красивата, бистра река.

5 пътеки, които да изминете около Пловдив

*

Хижа Хубавец

Разстояние от Пловдив: 60 км

Хижа Хубавец се намира над грaд Карлово на границата между Троянска и Калоферска планина. Разположена е на водослива на Малката и Голямата река, образуващи Стара река на 980 м. надморска височина. Изходен пункт за маршрута е град Карлово, гара на Подбалканската жп линия и крайна гара на жп линия Пловдив – Карлово. Пътеката  до хижата е отлично маркирана и при нормално темпо качването до хижата отнема около 2 ч. Маршрутът изключително подходящ и за семеен туризъм. Хижата е удобен изходен пункт за много интересни маршрути в Централна Стара планина.

5 пътеки, които да изминете около Пловдив

*

Бяла река Калофер

Разстояние от Пловдив: 70 км

Екопътеката се намира в национален парк „Централен Балкан“ и е само на около 8 км северозападно от Калофер. Докато се разхождате по нея, ще се натъкнете на 8 дървени моста, които са разположени в най-красивата част от ждрелото на реката и дава възможност да се полюбувате на гледката отвисоко. Освен това по пътеката са поставени 7 модула, разказващи за животинските видове и растенията в парка. До екопътеката се стига по черен планински път, който тръгва от северозападния край на Калофер и води към Калоферски мъжки манастир, зад който на около 200 м. се намира входа на националния парк и на комплекс „Бяла река”.

5 пътеки, които да изминете около Пловдив

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин