5 пренебрегвани (но завладяващи) столици в Европа - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 пренебрегвани (но завладяващи) столици в Европа
Автор: Peika.bg
5 пренебрегвани (но завладяващи) столици в Европа
Снимка: pexels

Париж, Лондон, Берлин - това са най-често посещаваните столици, в които или вече сте били, или планират да посетите. Да, всички тези места са невероятни и определено си струва да се видят, но разгледайте, има много столици в цяла Европа, които не получават толкова много внимание като Рим, Мадрид или Атина, въпреки че също са очарователни.

Трагична история, малко население, липса на известни туристически атракции – причините са различни, но резултатът е един и същ: изброените по-долу градове принадлежат към най-слабо посещаваните столици в Европа. И все пак всяка една от тях е интересна – за да разберете защо, разгледайте списъка.

Любляна, Словения

5 пренебрегвани (но завладяващи) столици в Европа
Снимка: pixabay

Малък скъпоценен камък, уютен и неповторим - Любляна. Това не е нито оживен метрополис, нито грандиозно разположен град, но има уникален чар, който е трудно да се намери другаде. Любляна е симпатична и чудесна за живеене. Това е един от най-зелените градове в Европа. В центъра движението на автомобили е ограничено, така че улиците са тихи и разходките са възхитителни. Има безброй кафенета, което е особено приятно през лятото, когато по улиците и по течението на река Любляница са поставени столове и маси. Заради университета Любляна има много студенти, а заради студентите нощният живот е оживен. Замъкът Любляна и великолепният Троен мост, проектирани от известния архитект Йоже Плечник, добавят известна елегантност към архитектурата на града.

Сараево, Босна и Херцеговина

5 пренебрегвани (но завладяващи) столици в Европа
Снимка: pixabay

Сараево определено е един от най-необичайните градове в Европа. Архитектурно разнообразен, той съчетава османските и австро-унгарските елементи. Културно разнообразен, той е място за среща на православни, католически и мюсюлмански традиции. Политически свързва две части: Република Сръбска и Босна и Херцеговина. Светът все още свързва Сараево с трагични събития от Босненската война за независимост и обсадата на Сараево през 1990-те, но градът се е възстановил оттогава и се е превърнал в безопасно, завладяващо място. Живописно разположен сред хълмове и долини, пълни с исторически минарета, синагоги, катедрали и мостове, Сараево е едно наистина красиво място. Освен това има безброй ресторанти, в които на ниска цена можете да ядете и пиете толкова много, че ще бъдете изненадани от капацитета на стомаха си.

Загреб, Хърватия

5 пренебрегвани (но завладяващи) столици в Европа
Снимка: pixabay

Столиците обикновено са големи туристически центрове, но Хърватия е известна главно със своето крайбрежие – не без причина, то е наистина зашеметяващо. И все пак, докато всички се отправят към морето, Загреб остава пренебрегван. Не би трябвало. Той няма златни плажове и драматични скали, но има красива архитектура, очарователни кафенета и дружелюбни жители. Старият град със своите калдъръмени улици и средновековни сгради е толкова красив. Всъщност Загреб има повече от Стария град – има Горен и Долен град, два културни и търговски центъра. Загреб успява да бъде наситен със събития, без да е голям, което е рядкост. През годината се провеждат множество събития. В баровете се организират концерти, в кината в стар стил постоянно се провеждат филмови фестивали, а уличните музиканти с удоволствие представят творчеството си в Горния град.

Талин, Естония

5 пренебрегвани (но завладяващи) столици в Европа
Снимка: pixabay

Талин е вълшебен. Духът на старото време витае из Стария град, силен и необезпокояван. Естонците правят всичко възможно да запазят обичаите си и можете да го видите по улиците на Талин. Дървените къщи изглеждат както преди години, средновековният Стар град е в страхотна форма, а ресторантите сервират традиционни ястия. И все пак, въпреки че е стар стил в много отношения, Талин е и модерен, оживен град. Когато напуснете района на Стария град, ще видите много стъклени сгради и блестящи търговски центрове. Добавете сивкавите жилищни блокове от бетон, напомнящи за съветските времена, и ще получите интересна смес.

 

Люксембург

5 пренебрегвани (но завладяващи) столици в Европа
Снимка: pixabay

Има една основна причина Люксембург да няма много посетители: просто е малък. Страната е малка и столицата също. Като оставим настрана размера, величието на Люксембург: мястото е красиво и архитектура зашеметяваща. Разположен над драматичните клисури на река Alzette и Pétrusse, град Люксембург е невероятно живописен. Старият град е пълен с добре запазени средновековни бижута. Освен исторически скъпоценни камъни, като Люксембургския замък или катедралата Нотр Дам, улиците на Люксембург също са пълни с модерни сгради, барове и произведения на изкуството. Има много страхотни бутици, така че градът е идеален за пазаруване. Тъй като има много банки и офиси на Европейския съюз, много хора посещават Люксембург по работа. Независимо от това, това е и чудесна дестинация за забавна градска почивка.

Били ли сте в някоя от тези столици? Какво е вашето впечатление? Споделете ни! И споделете тази статия – нека разбием стереотипа, че тези градове са безинтересни!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин