5 причини да посетите Виена, Австрия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Виена, Австрия
Автор: Peika.bg
5 причини да посетите Виена, Австрия
Снимка: pixabay

Австрийската столица е обсипана с готини кафенета, огромни градски паркове и култура. Има толкова много причини да посетите Виена и толкова много неща, които можете да видите там.

Нека заедно разгледаме 5 причини да посетите Виена, Австрия:

1. Кафенетата

5 причини да посетите Виена, Австрия
Снимка: pixabay

Кафенетата са съществена част от културната тъкан на града, тъй като първото е отворено през 1685 г. Това са храмове за разговори, места за събиране, срещи и обсъждане на клюки. И като бонус ще пиете страхотно кафе и ще опитате Sacher Torte, разбира се.

Гранд кафенетата са разпръснати из града и всяко от тях има свой собствен характер. Намирането на любимо място е една от истинските радости от посещението на града. Café Central със сводестия таван, блестящите полилеи и позлатените огледала е едно от най-разкошните. Café Sperl предлага уютни места за сядане и по-приветлива атмосфера. Кафето Sacher, не е изненадващо, е известно със своята Sacher Torte.

Кафе Drechsler, близо до Naschmarkt, е любимо на местните жители от 1919 г. Кафе Гриенщайдл е известно с обедното си меню. Може би бихте искали да пиете кафе в кафене, където и Моцарт, и Бетховен са били? Тогава кафето Frauenhuber е за вас.

2. Музеите

5 причини да посетите Виена, Австрия
Снимка: pixabay

Както е подходящо за град с такава изтънченост, Виена е дом на някои от най-важните музеи и художествени галерии в света. Още по-добре е, че повечето могат да бъдат намерени в една област - 60 000 квадратни метра Museumsquartier в 7-ми район.

Тук ще намерите двореца Белведере и австрийската галерия, където се намира най-голямата колекция от творби на Густав Климт в света, включително неговият шедьовър „Целувката“, Музеят на кунстористорите, построен от император Франц Йосиф I, за да съхранява съкровищата на Хабсбургите и Музеят на съвременното изкуство. Museumsquartier е и мястото, където през лятото се провеждат много фестивали на открито.

На друго място в града ще намерите музея на Зигмунд Фройд, разположен в бившата му резиденция и офис, Музея за приложно изкуство и Музея на шнапс, институция, посветена на любимия плодов ликьор на нацията.

3. Колоезденето

5 причини да посетите Виена, Австрия
Снимка: pixabay

Виена е град, перфектен за колоездене. Ringstrasse е великолепен булевард, който обикаля старата част на Виена. Има широка велосипедна алея, която предлага колоездене без стрес и дава прекрасен преглед на града. Ако искате да разгледате забележителностите на големия първи квартал на Виена, обърнете се към Schottentor и след това надолу Herrengassen до Opernring за бърз оглед на вътрешността на града.

За да видите покрайнините на града, опитайте маршрута на река Виена. Започвайки от западната граница на Виена, по този прекрасен маршрут ще карате колело по Lainzer Tiergarten до двореца Schönbrunn, преди да завършите при Naschmarkt близо до Karlsplatz.

4. Парковете

5 причини да посетите Виена, Австрия
Снимка: pixabay

Един от най-важните критерии, които критиците използват за определяне на това кои са най-добрите градове за живеене в света, е броят на зелените площи. Ето защо Виена винаги е оценявана толкова високо. Във Виена има над 2000 парка, като над половината от града е съставена от паркове, градини и гори.

Местен фаворит е централният Stadtpark, разположен сред зеленината в средата на града, разделен на две от хубавата Wienfluss (река Виена). В един слънчев ден изглежда, че всички във Виена са на пикник тук. 

Бившите императорски градини също си заслужават посещението. Те са украсени от велик дворец, фонтани и статуи. В бившата дворцова градина, Бурггартен, има статуя на Херкулес, бореща се с лъв в средата на фонтан. Volksgarten някога е бил част от градината на двореца Хофбург и е известен със зашеметяващата си розова градина, включваща над 400 вида от цял ​​свят.

5. Коледните базари

5 причини да посетите Виена, Австрия
Снимка: pixabay

Коледните базари във Виена са известни по целия свят. Изглежда целият град е пропит с празничен дух. Основните търговски улици на Грабен, Колмаркт и Кернтнер Щрасе са покрити с мигащи светлини и всяко местенце може да се похвали със собствена коледна елха. Тогава има и коледни базари и то много.

Най-големият и най-известният се провежда пред кметството в Rathausplatz, където ще намерите ръчно рисувани стъклени украси, празнични трикотажни изделия, дърворезба и обилно glühwein и lebkuchen (бисквити от джинджифил). Най-старият, датиращ от 1172 г., е на калдъръмена улица на Фрейнг, докато този в Шпителберг е известен със своите ръчно изработени и занаятчийски изделия. Коледното селище в Мария-Терезиен-Плац, в Музейния окръг, е също много популярно място. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин