5 приключения в парка Йелоустоун - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 приключения в парка Йелоустоун
Автор: Полина Райнова

“Планини от стъкло и жълта скала”, „кипяща кал”, „реки от пара” – това са само част от мистичните гледки, на които са станали свидетели първите бели хора, изследвали дивите земи на Йелоустоун. Преди малко повече от 200 години тези райони са били дом на местните индианци, а сега са превърнати в един от най-големите туристически обекти, които привличат милиони хора от цял свят всяка година. Въпреки огромния интерес обаче, Йелоустоун все още съумява да запази непристъпната си красота.

Ето списък с няколко места, които задължително трябва да посетите, ако минавате през парка Йелоустоун.

1. Големият призматичен извор (Grand Prismatic)

Ако някога сте търсили снимки в Google за парка Йелоустоун, „Grand Prismatic” със сигурност е природната забележителност, която виждате на 50% от снимките. Погледнат отгоре, този басейн-езерце изглежда като нещо, снимано от спътников сателит, а цветовете му определено са най-впечатляващата част от гледката. Тюркоазеносиньо сърце, обвито в отровнооранжев пояс. Единственото, което може да смути тази визуална симфония, е острата миризма на сяра, която със сигурност няма да пропусне да ви блъсне право в синусите, но какво пък – струва си!

2. Гейзерът Олд Фейтфул (Old Faithful)

Въпреки, че не е най-големият гейзер на света, той със сигурност е най-известният. Славата му се дължи на странния факт, че неговите изригвания се случват през точно определен интервал от време – на всеки 91 минути. Струята вода се издига на внушителната височина от 30 до 55 метра нагоре във въздуха. Парата, която се образува около мощния водопад, течащ в обратна посока, е особено красива и тайнствена в ранните часове на деня. По това време имате и шанс да засечете стадо от бизони или в най-лошия случай поне един самотен екземпляр. Гледката на грамадното им тяло, прозиращо през сутрешната завеса от водна пара, е нещо, което няма как да забравите.

3. „Големият каньон” на Йелоустоун

Той със сигурност попада в списъка на местата, които задължително трябва да се посетят в парка. На места дълбочината му достига до почти 250 м, а дължината му е 40 км, което автоматично значи, че ако искате добре да обиколите местността, ще ви трябва най-малко един цял ден. За щастие обаче, има решение за хората, които не разполагат с цяло денонощие само за тази дестинация. Има място, наречено „Artist point”, което е отбивка от главния асфалтиран път – така че с едно слизане от колата и 15 минути време може да си осигурите достъп до най-добрата гледка към Големия каньон.

4. Горещите извори Мамут (Mammoth Hot Springs)

Още едни топли извори, които просто не бива да пропускате и в които реално можете да се потопите (тук е едно от малкото места в парка, където ще сте далеч от мириса на сяра). Горещите извори Мамут се намират на 15 минути път с кола от Северния вход на парка по главния път. Трябва да имате предвид, че не са отворени целогодишно – можете да ги посетите от юни до към края на октомври. Освен това нощното къпане е строго забранено! Въпреки всички тези ограничения обаче чувството да се потопиш в извора и да усетиш как откъм гърба те облива леденостудената вода директно от реката, а откъм лицето горещата струя, е меко казано несравнимо.

5. Водопадът-кула или Водопадът-дъга (Tower Falls)

Още един водопад към богатия списък на парка, който обаче си струва да посетите не заради респектиращата му височина, а по една много специална причина. Тя е може би не чак толкова съществена, но затова пък е цветна и със сигурност ще ви накара да се усмихнете. Дъгата е нещото, което със сигурност ще видите, ако се спрете до Водопада-кула. Не че това явление липсва по нашите ширини, но пък е особено романтично да я видите на фона на стотиците литри бушуваща вода. Ако можехме да озвучаваме със саундтрак нашите преживявания, то в този случай мелодията на „Somewhere Over the Rainbow” би била перфектния съпровод на мига.

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин