5 разбити мита за пътуването - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 разбити мита за пътуването
Автор: Мира Янева
5 разбити мита за пътуването

Изкуството на пътуването е обвито в митове и откровени измишльотини, като някои от тях успяват да се задържат в съзнанието на хората обезпокоително дълго време. Като например, популярният слух, че Карибите са Индия, пуснат от стария Христофор Колумб през 1492 г. Затова запретнахме ръкави и крачоли и разпердушинихме следващите пет мита за пътуването.

Мобилните телефони на борда на самолета пречат на навигационните уреди

Забраната за ползване на мобилни телефони на борда на самолета е въведена в началото на 90-те години. По това време се смята, че сигналът от телефоните (тогава мобифони) ще обърка навигационните уреди в пилотската кабина и ще доведе до неминуемо и неизбежно разбиване.

През 2006 г. Федералната авиационна администрация на САЩ прави тестове и не успява да докаже, че това е така. За съжаление обаче,не успява да докаже категорично и че това не е така, затова забраната си остава в сила. Факт е, все пак, че някои авиолинии разрешават ползването на мобилни устройства на борда, тъй че според нас това си е чист мит.

Пътуването в Европа е по-евтино с влак, отколкото със самолет

С появата на нискобюджетните авиокомпании пътуването из Европа може да бъде в пъти по-евтино със самолет, отколкото с влак. Например, влакът стрела от Франкфурт до Мюнхен в Германия струва около 200 евро. Същевременно, ако попаднете на добра оферта, можете да летите от Будапеща до Мадрид за 10 евро. Несравнимо.

Не трябва никога да пътувате сами, особено ако сте жена

Днес, когато с фейсбук, туитър и инстаграм можете да знаете какво закусва ваш познат, който се намира в Банкок, не е невъзможно да пътувате сами – да, дори и ако сте сама жена. С малко съобразяване с културата, подходящо облекло и спрей за самозащита винаги подръка, соло пътешествениците могат да обикалят (почти) целия свят без опасност.

В чужбина непременно ще бъдете обрани от джебчии

Незнайно защо смятаме, че местата, до които пътуваме, са по-опасни от собствената ни държава. Много често чуждите държави имат по-ниски нива на престъпност. А тези, които биват обрани от джебчии, обикновено са туристите, които стоят в несвяст пред някоя катедрала, напълно забравили за личните си вещи. Те са като джебчийски магнит. Просто бъдете разумни и си пазете портмонето и фотоапарата.

Колкото повече мегапиксели има фотоапаратът ви, толкова по-добре

Това е вярно, но до една определена степен. Ако апаратът ви прави снимки 10 мегапиксела, това означава, че снимката ви е съставена от 10 милиона малки точици. Но истината е, че няма значение колко мегапиксела е снимката, ако не е на фокус или пък е направена на лоша светлина. Тя ще си е пак лоша снимка. Освен това снимките с много мегапиксели изискват по-голяма карта за памет, защото заемат повече място.

Освен ако не мислите да разпечатвате снимка с размер на плакат или да изрязвате малки части от нея (crop), 7-8 мегапиксела са ви достатъчни.

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин