5-те държави, които все още са комунистически - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те държави, които все още са комунистически
Автор: Peika.bg
5-те държави, които все още са комунистически
Снимка: flickr/Dmitry Dzhus

В XXI в. комунизмът изглежда като нещо отминало. 

Интересното е обаче, че все още има страни, в които това е действащият режим. 

Вижте кои са те:

1. Китай

Мао Дзедунг взeма контрола върху управлението на Китай през 1949 г. и провъзгласява Китайската народна република, която по същество е комунистическа държава. От този момент до наши дни официално страната се управлява единствено от Китайската комунистическа партия независимо от икономическите реформи от последните години. 

2. Куба

Революцията от 1959 г. води до смяната на политическия режим в Куба. Проамериканският диктатор Батиста е свален от власт, а начело на властта застава Фидел Кастро. От 1961 г. Куба се провъзгласява за комунистическа държава и развива близки връзки със СССР и другите страни от Съюза за икономическа взаимопомощ. 

3. Лаос

Лаос, официално Лаоска народно-демократична република, става комунистическа страна през 1975 г. след революция, подкрепена от Виетнам и СССР. Страната е встрани от международния фокус и рядко попада под вниманието на международните медии. 

4. Северна Корея

Страна Корея, която е окупирана от Япония по времето на Втората световна война, е поделена на две зони на влияние (съветска и американска) след края на войната. Независимо от това, че е под контрола на СССР веднага след края на войната, Северна Корея не става комунистическа държава чак до 1948 г., след което на власт идва вождът Ким Ир Сен, а по-късно и неговите наследници. В наши дни комунистическият режим в Корейската народно-демократична република (официалното име) е известен по целия свят като най-тираничния и ограничаващия човешките права. 

5. Виетнам

Виетнам е разделен на части през 1954 г. след мирна конференция, последвала Първата индокитайска война. Разделението е било с временен характер по предварителен замисъл, но много скоро става ясно, че това няма да е така. Северен Виетнам става комунистически и е подкрепен от СССР, докато в Южен Виетнам се установява демократично управление, подкрепяно от САЩ. Следват 20 години на кръвопролитна и жестока война. В крайна сметка комунистическият север печели и двете части са обединени през 1976 г. и в цялата територия се установява комунистическа власт до ден днешен. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин