62 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
62 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи
62 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи
Снимка: Богдан Боев

Общо 62 малки лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи - 30 от района на Маджарово и 32 от района на язовир Студен кладенец тази година.

През 2018 г. малките са сравнително повече в сравнение с предходната, когато гнездата напуснаха общо 51 лешоядчета. Това е равносметката от редовния мониторинг на белоглав лешояд, направен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) през юли. И този сезон се запазва положителната тенденцията за ръст в популацията на вида след като в началото на размножителния сезон тази година бяха регистрирани 94 заети гнездови територии.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо, докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки и тежат около 7 - 8 кг., а понякога и повече.

Първото излетяло малко за сезона е наблюдавано в района на Студен кладенец, още в средата на месец юли, но част от малките ще излетят по-късно - през август. Първите уроци са най-трудни, защото малките са все още неопитни. Затова и докато  придобият достатъчно опит, родителите им са непрекъснато до тях. През първите седмици младите птици не се отдалечават много от гнездата и не изминават големи разстояния. Те усъвършенстват летенето и се научават как умело да използват крилете си, за да улавят въздушните течения. Това е периодът, в който може да се види не дотам типично поведение за лешоядите, които обикновено сме свикнали да гледаме реещи се в небето.

62 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи
Снимка: Богдан Боев

Малките често може да се окажат на земята в резултат на неуспешно завършил полет и се налага да се катерят пеш до висока скала или друго удобно за излитане място. В този момент младите лешояди са и най-уязвими, затова от 2017 г. насам, се осигурява наблюдение и охрана на повечето от гнездовите колонии в Източни Родопи. Тази дейност цели оказване на помощ на бедстващи лешоядчета, изпаднали в подобна ситуация.

В рамките на проекта LIFE Vultures, в началото на лятото, на две млади птици бяха поставени сателитни предаватели, което позволява да се следят първите им стъпки на живо и в реално време. Едното маркирано лешоядче е от скали в района на Маджарово, а другото от Студен кладенец, където до този момент не са маркирани млади лешояди с предаватели.

Още 8 млади птици са с предаватели, от които 5 за съжаление загинаха. Едно маркирано през 2016 г. е все още живо и се намира в Турция към момента, а тазгодишните две птици все още не са напуснали гнездата.

Ето тук може да си припомните какво да направите, ако попаднете на ранен или бедстващ белоглав лешояд.

Тази важна природозащитна дейност се осъществява рамките на проекта „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация  По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на ЕК.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин