6 неща, които да не забравяте преди пешеходен туризъм - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 неща, които да не забравяте преди пешеходен туризъм
Автор: Peika.bg
6 неща, които да не забравяте преди пешеходен туризъм
Снимка: True New Zealand

Пешеходният туризъм звучи доста добре като идея – едновременно движение сред природата, доста добро спортно занимание и откъсване от рутината на ежедневието. Много хора обичат да се впускат в подобни начинания и повечето от тях знаят, че има няколко златни правила на туризма като ходене на дълги разстояния през неравен или направо тежък терен.

Шестте неща, които трябва да знаете за пешеходния туризъм, са насочени основно към хората, които тепърва искат да пробват това изживяване.

36621

1. Удобни обувки

Това може да звучи като нещо, което едва ли ще пропуснете, но вероятно е и първото нещо, което някой ще ви каже да направите. Обувките ви трябва добре да обхващат глезените, защото те ще са подложени на голямо напрежение, особено когато се движите по неравен терен. Високите обувки са много важни, за да си спестите навяхвания и изкълчвания, както и възможността да бъдете ухапани от змия.

Много е важно да поносите тези обувки, преди да тръгнете с тях, за да няма изненади по пътя. Първо ги носете вкъщи, после ги пробвайте навън. И гледайте те задължително да имат добър грайфер.

2. Водата!

Водата е живот и ще го разберете най-добре след часове уморително ходене. Разбира се, винаги можете да си носите пластмасовата бутилка, но, ако вървите по-надалеч, ще ви трябва повече вода, а и тя ще заема доста място в багажа ви. Можете да си вземете манерка, която да закачите с карабинер за раницата си. Другият вариант е да ползвате и „камилска гърбица- система за вода с пластмасова тръбичка, от която пиете, когато ожаднеете.

36624

3. Малко полезна козметика

В никакъв случай не забравяйте за крема против слънце, защото можете да изгорите много неприятно. Същите мъки за вас ще дойдат, ако нямате някакъв крем или мазило за пришки, особено, ако ходите на големи разстояния. Спреят против насекоми и по-точно комари, също може да ви стане близък приятел по време на пътуването. Комари има почти навсякъде, а техните ухапвания само ще ви дразнят и ще нарушат ритъма ви.

4. Шапка

Шапката вероятно е едно от нещата, които се забравят най-лесно и едно от нещата, за които се съжалява много по-късно. Тя може да е по-полезна, отколкото си мислите, защото ще ви предпази от силните слънчеви лъчи, които могат да ви причинят главоболие, изтощение и слънчев удар. Така че, носете шапки и не се притеснявайте за прическите си.

36622

5. Хапване

Не става дума за ядене, а за хапване. Защото ви трябва енергия, защото израходваме постоянно калории, докато ходим километър след километър. Най-добре си направете ударен микс от овес, семена и сушени плодове. Шоколадът също е добър за възвръщане на енергията.

6. Всичко останало, което забравяме

Става дума за неща като тоалетна хартия, мокри кърпички, торбички за прибиране на боклука. На тръгване много хора забравят за тях, но в последствие тези неща се оказват особено важни.

36623

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин