6 от най-уютните села в Португалия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 от най-уютните села в Португалия
Автор: Peika.bg
6 от най-уютните села в Португалия
Снимка: Patricia Feaster

Португалия е страната на разнообразието – екзотични плажове, драматични планински пейзажи и безкрайно очарователни градове. Но тя пази топли и гостоприемни селца. Тук сме събрали 6 от най-уютните. Всяко от тях впечатлява със собствен чар и атмосфера. 

1. Назаре (Nazare)

Това е едно от най-известните рибарски селца в Португалия. То винаги е било магнит за посетители заради прекрасния плаж и кипящия живот. Тук местните хора все още носят автентичните за региона костюми – забрадки, престилки и поли на няколко пласта в различни цветове. Дори рибарските лодки са пъстри и с изрисувани очи, вперени в морето. 

Интересна забележителност е бароковата църква Носа Сеньора да Назаре (Nossa Senhora da Nazaré). Там се намира и чудотворната икона на Дева Мария.

6 от най-уютните села в Португалия
Снимка: FotosdosOrnelas

2. Сортела (Sortelha)

Малкото селце е запазило средновековното си очарование. Постройките в него следват извивките на земята и сякаш се сливат с нея. В някои къщи дори масите и столовете са направени от скалните образувания, които изобилстват в този район. Ако дойдете тук, задължително посетете замъка и местната църква.

6 от най-уютните села в Португалия
Снимка: KenNyetta

3. Монсараш (Monsaraz)

Селото е разположено на стръмен хълм с гледка към река Гуадиана. Главната му улица – Руа Дирейта (Rua Direita) е осеяна с бели къщи от 16-и и 17-и век. Ако вървите покрай тях, ще стигнете до централния площад, където е църквата с позлатени олтари. В селото има и замък, който предлага чудесна гледка към язовир Алкуева (Alqueva).

6 от най-уютните села в Португалия
Снимка: JosDielis

4. Монсанто (Monsanto)

Приказното село
е изградено между огромни каменни блокове. Къщите са сякаш притиснати от скалите и са покрити с мъх. Улиците са стръмни и издълбани в неравния терен и отвеждат до тамплиерски замък от 12-и век. През 1938 г. Монсанто е обявено за „най-португалското село в Португалия”. Оттогава действа и закон, който категорично забранява да се строят нови сгради и селото е превърнато в архитектурен резерват.

6 от най-уютните села в Португалия
Снимка: LaurenElizondo


5. Ерисейра (Ericeira)

То е малко рибарско селце, сгушено в скалите с изглед към атлантическото крайбрежие. Известно е със своите варосани параклиси и къщи. Тук почитателите на добрата кухня ще могат да се насладят на прясно уловена риба и морски дарове. А по-активните пътешественици и любители на адреналина могат да грабнат вълните на плажа Прая да Рибейра Дилас (Praia da Ribeira d'Ilhas). Защото това е едно от най-добрите места за сърфиране в Европа.
6 от най-уютните села в Португалия

6. Обидош (Obidos)

Мястото носи усещане за истинска романтика, заради разноцветните къщи, готическите проходи, калдъръмените улички и белосаните църкви. Ако искате наистина да се потопите в това очарование, може да отседнете в хотела на местния замък, който е на цели 9 века. Най-добре да дойдете през юли. Тогава се провежда средновековен панаир с много музика, рицари и театрални представления!

6 от най-уютните села в Португалия

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин