6 привички в Скандинавските страни, които могат да ви се сторят странни - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 привички в Скандинавските страни, които могат да ви се сторят странни
Автор: Peika.bg
6 привички в Скандинавските страни, които могат да ви се сторят странни

Да разбереш и най-вече да се пригодиш към чуждата култура понякога е доста трудно.

Затова подбрахме за вас няколко норми, които би било добре да спазвате в Скандинавските страни. Ето ги и тях: 

1. Спазването на дистанция

Просто спазването на дистанция и уважението към личното пространство на индивида е издигнато в негласен култ в тези общества. Дори в много лошо време няма да видите чакащи автобуса хора, скупчени под козирката на спирката. Най-много двама ще бъдат на сушина, другите 12 културно ще са се разпръснали на около метър и половина разстояние един от друг под проливния дъжд.

2. Поведение в градския транспорт

Трамвай или автобус се считат за изпълнили лимита си (метафоричния, а не потенциалния), когато всички места до прозорците са заети. Смята се за дързост да седнеш до непознат в градския транспорт. Заради тази особеност на скандинавската пространствена ситуираност, местата в градския транспорт нарочно са разположени да гледат само в посока на движението. Целта е да се избегне осъществяването на визуален контакт с пътника, седящ срещу теб.

3. Разделителят в магазините

Става въпрос за онази пластмасова палаткоподобна табелка, която използваме в магазините, за да отделим върху лентата нашите покупки от тези на клиента зад нас на опашката пред касата. Ако решите да не го използвате в скандинавските страни, това се счита за проява на невъзпитание. 

4. Въпросите, които да не задаваш

Има няколко теми-табу, които не бива да засягате в компанията на скандинавци, освен ако събеседниците ви не попадат в една от следните две категории: а) съпруг/съпруга, б) мама. Също така избягвайте въпроси като: „За коя партия гласувате?”, „Имате ли деца?” и „Колко ви е заплатата?”

5. Да „загрееш” преди отиване на бар

Forspill (от норвежки), forspil (от датски) и förspel (от шввдски) се нарича обилното пиене на алкохол вкъщи преди отиване на кръчма или нощен клуб.

И ако ние сме свикнали да се „пазим” през деня, за да можем да пием повече вечер, когато отидем на заведение, в Скандинавия моделът е преобърнат. Идеята не толкова е да погълнеш колкото се може повече алкохол, а по-скоро да спестиш някоя крона. Да се пие „навън” в скандинавските страни е скъпо удоволствие, затова много хора, особено сред по-младите, предпочитат да си „загреят” с няколко питиета у дома, за да не им се налага да харчат много по баровете.

6. Домашните партита

Когато скандинавецът е поканен на купон, не е необходимо домакинът тактично да го подсеща, че трябва да си носи собствен алкохол. Заради високите държавни акцизи алкохолът в Скандинавия е много скъп и то не само, когато се консумира в заведения, а дори когато е закупен от магазина. Затова скандинавецът не намира нищо обидно в това да отиде на гости, помъкнал шестичка бира или бутилка водка за лична консумация. Интересното е, че когато веселбата приключи, много от гостите не само си прибират неизпития алкохол, но и амбалажа от изконсумираните напитки. Всяко върнато за рециклиране бирено кенче и пластмасова бутилка са две крони в касичката, а бутилките от литър и половина струват дори повече. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин